De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din cele mai valoroase muzee de acest gen din ţară, deţinând un număr impresionant de colecţii ştiinţifice!
- Este în Cluj-Napoca, judeţ Cluj
- Anul înfiinţării: 1859
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul zoologic din Cluj, unul din cele mai importante muzee de acest gen din ţară, este amenajat la clădirii de pe strada Clinicilor nr. 5-7, clădire ridicată în jurul anului 1912, după modelul Institutului de zoologie din Napoli. Clădirea găzduieşte Facultatea de Biologie, Biblioteca facultăţii, Institutul de Speologie, Centrul de Cineficare al Universităţii şi Centrul de Miscroscopie Electronică.
Muzeul Zoologic a fost înfiinţat în anul 1859 ca secţie a muzeului ardelean, astăzi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în prezent aflându-se pe locul al II-lea, după Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti, din punct de vedere al valorii ştiinţifice şi al numărului de exemplare conservate.
Patrimoniul muzeului numără peste 300.000 de piese fiind împărţit în expoziţia propriu-zisă, colecţiile ştiinţifice şi rezerva muzeului.
Expoziţia propriu-zisă este constituită dintr-un număr mare de vertebrate şi nevertebrate care sunt expuse fie izolat, fie în diorame şi microdiorame ce recrează mediul natural, precum scoica-de-perle (Meleagrina margaritifera), peştele-electric african (Malapterurus electricus), pasărea paradisului (Paradisea apoda), ursuleţul-spălător( Procyon lotor), dropia-gulerată (Chlamydotis undulata), mangusta (Herpestes ichneumon) şi multe altele.
Sunt expuse şi specii endemice precum nautilul (Nautilus sp.), care se găseşte doar în Oceanul Pacific, asperetele (Romanychtis valsanicola), tuatara (Sphenonon punctatus), care trăieşte în Noua Zeelandă, vulturul pleşuv (Aegypius monachus), vulturul-bărbos (Gypaetus barbatus), ornitorincul ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) din Australia etc.
Colecţiile ştiinţifice cuprind peste 300.000 de exemplare de animale, în special insecte, cu precizarea că acestea nu sunt accesibile publicului, ci doar specialiştilor. Iar, în ceea ce priveşte rezerva muzeului, aceasta este expusă ocazional.
În cadrul muzeului au fost organizate şi expoziţii temporare, „Fluturii tropicali vii” în perioda 18 octombrie – 30 noiembrie 2013, în cadrul căreia au fost expuse zeci de fluturi din toată lumea şi „Descendenţa speciei umane”, în perioada 12 februarie – 5 martie 2014, în cadrul căreia au fost expuse studii anatomice faciale prezentate într-o manieră ştiinţifică şi realizate de către artistul plastic şi paleoantropolog amator Eduard Constantin Olaru.
Sursa foto: pagina de fb a Muzeului zoologic.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 6 RON
Copii, elevi, studenti – 3 RON
Studenţii UBB – gratuit, cu legitimaţia sau carnetul de student
Persoanele cu dizabilităţi – gratuit
|
Luni: închis
Marţi –Vineri: 10.00 – 16.00
Sâmbata- Duminică: 10.00 – 14.00
|
Date de contact: Strada Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca, judeţ Cluj, nr. telefon: 0264.595.739. |