De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că expune numeroase obiecte şi documente care atestă că oraşul Focşani a fost un important centru al mişcării unioniste.
- Este în Focşani, Județ Vrancea
- Inaugurat în 1966
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Unirii din Focşani prezintă colecţii legate de Unirea Principatelor Române din 1859, dar şi obiecte ce au aparţinut familiei Cuza…
- Constructor/ Autor: autorităţile locale
- Cod monument Istoric: –
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Muzeul Unirii este dovada incontestabilă a înscrierii Focşaniului in istoria ţării, alături de celelalte oraşe ale Unirii: Iaşi, Bucureşti, Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia.
La 1857, comisul Scarlat Bontaş a vrut să participe la alegerile de deputaţi pentru Divanul ad – hoc al Moldovei pe lista marilor proprietari, însă i s-a refuzat acest drept. Aşa că el a închiriat apoi casele pentru Comisia Centrală. La 7 martie 1859, Ministerul Lucrărilor Publice a Moldovei a dat ordin ca până la 1 aprilie 1859 să se facă reparaţiile necesare. Într-una din acele case, şi-au desfăşurat activitatea cei 16 membri ai Comisiei Centrale (opt moldoveni şi opt munteni) până la 23 aprilie 1861, când sediul Comisiei Centrale s-a mutat (sediul s-a mutat în casa Dimitrie Dăscălescu şi a funcţionat acolo până la desfiinţarea Comisiei Centrale , pe 16 februarie 1862. În acest loc se află astăzi Cercul Militar din Focşani).
Înfiinţarea şi funcţionarea Comisiei Centrale, între 10 mai 1859 – 14 februarie 1862, a fost faptul care a clasat oraşul la nivelul unei adevărate capitale a ţării.
În această clădire s-a înfiinţat Muzeul Unirii în anul 1966. Expoziţia cuprinde fotografii şi documente ale vremii, dar şi articole de presă. Pentru a o încununa, s-au împrumutat şi alte obiecte de patrimoniu de la muzeele din Iaşi, Galaţi şi Ploieşti.
Presa vremii a consemnat deschiderea centrului, articole ce se găsesc şi astăzi la muzeu. A fost un eveniment important la care au participat peste 200 de persoane, printre care şi oameni politici ai vremii. Noua instituţie era menită să reflecte un grad înalt de patriotism, dar şi să pună în evidenţă curajul şi hotărârea poporului pentru această unire. Partidul Comunist a susţinut acest muzeu, pentru a reflecta grija faţă de cunoaştere şi valorificare a tradiţiilor progresiste. La scurt timp după inaugurare, Nicolae Ceauşescu a făcut o scurtă oprire la muzeu. Iar în 1968, localul a fost cedat, ca sediu, Întreprinderii Judeţene de Construcţii – Montaj.
Muzeul era situat pe Bulevardul Gării, în Casa Ibrăileanu. Muzeul prezenta elaborarea Constituţiei unice a Principatelor, Focşaniul ca punct de întâlnire a moldovenilor şi muntenilor, o serie de documente ce scot în evidenţă puternicul centru unionist de la Focşani, comparabil cu cele de la Iaşi şi Bucureşti. Documente, imagini, materiale şi dezbateri conturau atitudinea maselor populare.
În 1994, au început lucrările de restaurare, apoi expoziţia a fost reorganizată şi deschisă apoi pe 24 Ianuarie 1995, în prezenţa preşedintelui României, Ion Iliescu, şi a autorităţilor centrale şi judeţene. Însă, din martie 1999, s-a pus problema desfiinţării Muzeului Unirii, pentru nişte interese puternice ca imobilul să devină sediul unui partid politic. În paralel, a început şi discuţia renovării clădirii „Vama Veche”, unde se afla şi borna de hotar, inaugurată de Nicolae Iorga la 13 septembrie 1931. Însă nu existau banii necesari. Începând cu anul 2000, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi-a propus proiectul ambiţios de reabilitare a localului „Vama Veche” şi organizarea, aici, a Muzeului Unirii. Aşa că, muzeul a intrat în programul PHARE 2001-2004 „Coeziune Economică şi Socială – proiecte pentru infrastructură mică”, proiect ce a costat 341.600 euro. În 2007, casa şi terenul au intrat în administrarea Muzeului Vrancei.
La 6 martie 2007, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a tăiat panglica inaugurală. Casa în care se află muzeul a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. În denumirea locală rămâne clădirea „Poştei Vechi”, una dintre cele mai vechi şi rare construcţii care se mai păstrează în oraşul Focşani. Cu timpul, a căpătat şi o deosebită valoare istorico – documentară, culturală şi socială.
Obiectele din patrimoniu au fost selectate, conservate şi restaurate de către specialişti, iar muzeul a fost elaborat diferit. Expoziţia se deschide cu mărturii documentare, publicistice, muzeistice care cer unirea. Se continuă cu documente originale, publicaţii şi fotografii, obiecte şi mărturii muzeistice, care definesc lupta pentru Unirea Principatelor Române. Mai mult, se subliniază locul şi rolul Comitetelor Unioniste, se recompune atmosfera alegerilor pentru Adunările ad – hoc, atmosfera desfăşurării şedinţelor Adunărilor ad – hoc, problematica dezbătută, cu obiectivul principal al Unirii. Este reconstruită istoria prin toate evenimentele ei importante: alegerea lui Mihail Kogălniceanu ca deputat al oraşului Focşani în Adunarea Electivă a Moldovei în decembrie 1858, entuziasmul zilelor de sărbătoare de 5 şi 24 Ianuarie 1859, zilele alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti etc.
Aici sunt şi documentele şi publicaţiile referitoare la domnia lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi obiectele aparţinând familiei sale. În plus, sunt expuse şi obiecte, piese de mobilier, de interior, de uz casnic, de port, pictură, de artă decorativă, aparţinând familiilor Zamfirescu, Mincu, Longinescu. Pe lângă valoarea lor artistică, estetică, documentară, ele au şi o valoare memorialistică.
Actualul Muzeu al Unirii a fost inaugurat cu ocazia împliniriii a 149 de ani de la Unirea Principatelor Române. La inaugurare a participat preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. După inaugurare, Muzeul Unirii a devenit gazda tuturor manifestărilor cultural – ştiinţifice de nivel naţional şi judeţean.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Marţi – Duminică 9:00 – 17:00 | |
Date de contact: Str. Cuza Vodă nr. 21. |
|
|