De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că adăposteşte o expoziţie impresionantă de trenuleţe în miniatură!
- Este în Sinaia, Județ Prahova
- Anul înfiinţării: 2009
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Dacă vă plac trenurile, în Gara din Sinaia este amenajată o expoziţie de trenuleţe în miniatură, care, cu siguranţă vă va capta curiozitatea…
- Cod monument Istoric: PH-II-m-A-16673.01
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Expoziţia a fost deschisă în septembrie 2009 şi cuprinde un sistem feroviar constituit din 150 de vagoane, 70 de locomotive şi 300 de metri de linie ferată. Machetele sunt opera unui italian pasionat de obiecte în miniatură, pe nume Alberto Drera, care a locuit pentru mult timp în Sinaia. Acesta a murit înainte de a-şi vedea visul cu ochii, şi anume deschiderea unei expoziţii, vis care a fost îndeplinit de fiica acestuia, care a donat gării din gării din Sinaia trenuleţele electrice.
Machetele sunt complexe, având în compoziţie gări, depouri, tunele, viaducte şi garniture care se strecoară printre arbori şi munţi. De fapt, aceste machete sunt copii ale unor gări din Elveţia şi Italia, şi respectă în detaliu modelele după care au fost inspirate. Sunt create localităţi, cartiere pe fundalul unor scene din viaţa de zi cu zi.
Puteţi vedea cum trenurile opresc în gări, oameni care aşteaptă pe peron, cum maşinile sunt parcate în locuri special amenajate. Într-una dintre staţii, se află şi renumitul Orient Express, care a fost pentru prima dată pus în circulaţie la data de 5 iunie 1883 şi a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timişoara – Caransebeş – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Piteşti – Bucureşti – Giurgiu – Smârda.
Colecţia a fost întregită cu instalaţoi vechi de locomotivă, ceasuri şi telefoane din patrimoniul CFR.
Clădirea care adăposteşte expoziţia a fost construită în anul 1886 şi reprezintă prima Gară Regală din România, construită de direcţia generală a Căilor Ferate Române pentru regele Carol I.
La ieşirea din clădire, spre peronul gării, este expusă o locomotivă veche, maşina-drezină a Anei Pauker. Aceasta a cumpărat un Mercedes, i-a montat roţi speciale de tren, a blindat uşile cu plumb şi l-a folosit pentru a circula pe calea ferată cu el. Mai sunt expuse încă două drezine vechi.
Sursa foto: reportervirtual.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON Fotografiatul şi filmatul sunt permise fără restricţii. |
Zilnic: 10:00-18:00
|
Date de contact: Gara din Sinaia, judeţ Prahova, nr. telefon 0736.639.575. |