- Este în Craiova, Județul Dolj
- Construit în 1973
- Închis turiștilor
Muzeul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” este reprezentativ pentru istoria teatrală a Craiovei, din 1837 până în prezent…
- Arhitect: Alexandru Iotzu
- Cod monument Istoric:
- Condiţii de vizitare: nu există un program de vizitare activ
Muzeul Teatrului Naţional Marin Sorescu a fost înfiinţat odată cu inaugurarea clădirii, în 1973, de către Constantin Gheorghiu, care a strâns zeci de ani de zile materiale despre istoria teatrului. Colecţia imensă acoperă perioada de la începutul primelor manifestări artististice din Craiova, din 1837, până în prezent. În patrimoniul muzeului sunt fotografii, documete, tablouri, afişe, programe, schiţe de decor, costume, obiecte de recuzită ce relevă istoria artei spectacolului în istorie, volume adnotate, caiete de regie şi scrisori care au semnăturile mai marilor artişti ai scenei craiovene, dar şi ai literaturii dramatice româneşti.
Teatrul Naţional Marin Sorescu a fost fondat în 1850 si s-au organizat aici numai spectacole muzicale.Abia din 1888, până în 1911, când teatrul craiovean a avut o valoroasă trupă de operetă, care a realizat spectacole cu creații ale compozitorilor vienezi, Strauss in primis. Se pune accentul pe clasicii dramaturgiei universale, cu precădere Shakespeare și Molière.
În anii ’50, Teatrul Naţional din Craiova a devenit un reper în arta teatrului românesc, când au fost angajați Gheorghe Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rauțki, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma, odată cu profesorul lor, regizorul Vlad Mugur. Aceştia au devenit generaţia de aur a teatrului românesc.
În 1973, locul Teatrului s-a mutat într-o clădire nouă, care a devenit un simbol al oraşului, realizată de arhitectul Alexandru Iotzu. Acest teatru este primul din Europa de Est care a devenit membru al Convenției Teatrale Europene. După Revoluţie, primeşte numele marelui om de cultură şi scriitor local, Marin Sorescu.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, a participat la peste 150 de festivaluri şi turnee mondiale şi a câştigat numeroase premii şi distincţii la Festivalul Internaţional de la Edinburg, Festivalul Teatrului Americilor de la Montreal, Festivalul Internaţional al Artelor Scenice de la Sao Paolo, Festivalul Lincoln Center (USA), Festivalul de la Avignon, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Festivalul de Teatru de la Dublin, Festivalul Internaţional de Teatru MESS-Sarajevo etc.
Festivalul Shakespeare, organizat împreună cu Fundaţia „William Shakespeare”, condusă de Emil Boroghină, a făcut cunoscut Teatrul Naţional Craiova în toată lumea. În perioada 1 – 10 mai 2008, teatrul a organizat a VI-a ediție a acestui festival. Directorul festivalului, Emil Boroghină a fost timp de 12 ani, din 1988 până în 2000, director al teatrului craiovean.
Teatrul Naţional din Craiova reprezintă cultura românească prin repertoriul actual şi festivalurile internaţionale la care participă.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Date de contact: Bulevardul Al. I. Cuza, nr 11, Craiova, judeţul Dolj. Tel: 0251.116.942 |
|
|