De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu tipic brănean, ce evidenţiază construcţiile reprezentative şi activităţile de bază ale localnicilor.
- Este în Bran, Județ Braşov
- Construit în 1962
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis în perioada aprilie-octombrie
Muzeul Satului Brănean a fost înfiinţat în anul 1962 şi în prezent este subordonat Muzeului Vămii Medievale din Bran. A fost amenajat în apropierea castelului, în aer liber. În cadrul muzeului etnografic sunt prezentate tipuri de gospodarii tradiţionale şi, de asemenea, sunt exemplificate tipurile principale de activităţi meşteşugăreşti: prelucrarea lemnului şi realizarea ţesăturilor din lână.
Aşadar, aici sunt prezentate principalele tipuri de gospodării, locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrare a lemnului şi a ţesăturilor din lână. Ansamblul muzeal cuprinde unele dintre cele mai vechi şi mai reprezentative construcţii din zonă. Casa tipică brăneană era construită din lemn şi avea 2,3 camere. Pe mijloc era tinda împodobită cu ştergare ţesute la războaie, în dreapta era camera de oaspeţi, iar în stânga era camera de zi. În spatele tindei era celarul sau cămara. Acoperişul casei era realizat din şindrilă sau șiță din prelucrarea lemnului de brad, realizată de către meşteri cu barda sau cu cuțitoaia şi fixate bine pe casă. Arhitectura interioară a caselor este definită de tavanul în lemn, cu grinzi aparente, unde se găsesc sculptate elemente geometrice şi florale stilizate. Pereţii sunt lipiţi cu lut şi văruiţi, iar pardoseala este din scândură de brad. În total, muzeul cuprinde 18 astfel de monumente de arhitectură populară.
Pe lângă locuinţe, muzeul mai cuprinde şi construcţii pastorale: hodăi, hodăițe, stâni, dar şi instrumente folosite în activităţile pastorale: joagărul, piua. Hodăile se întâlnesc şi astăzi pe dealurile greu accesibile, fiind compuse din două grajduri laterale pentru oi şi vite şi în centru, sura unde sunt depozitate unelte agricole (plugul, grapa, coasa, furca și grebla). Stâna reprezintă atelierul, spaţiul de prelucrare al laptelui şi unde sunt adăpostite oile. Joagărul (moară de scânduri) se foloseşte pentru despicarea buştenilor în scânduri, acţionat de forţa apei, iar piua este folosită la finisarea ţesăturilor de lână, ce compun portul popular.
Muzeul în aer liber reprezintă oferă un spaţiu unde sunt găzduite construcţii tipice zonei brănene şi poate fi vizitat în perioada 16 aprilie – 14 octombrie.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 8 RON Studenţi, copii – 4 RON |
Deschis în perioada 16 aprilie – 14 octombrie; Luni – Duminica: 09:00-18:00
|
Date de contact: Bran, Jud. Braşov, nr. telefon: 0268.283332. |