De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este amenajat într-o clădire tipic oltenească – culă, surprinzând extrem de bine spiritul ţărănesc local.
- Este în Cernăteşti, Județ Dolj
- Construit în secolul al XVI-lea
- Inchis turiștilor
- Cod monument Istoric: DJ-II-m-A-08237
- Condiții de vizitare: inchis
Muzeu Sătesc Cernăteşti se află în comuna omonimă, situată la doar 30 km faţă de Craiova, judeţul Dolj. Expoziţia muzeală a fost amenajată în interiorul Culei Cernăteştilor din satul respectiv. Datând încă din secolul al XVI-lea, edificiul a îndeplinit iniţial rolul de apărare. În anul 1972 a fost deschis muzeul şi, între timp, clădirea a fost atestată ca şi monument istoric.
Satul Cernăteşti este usor accesibil pe cale rutiera pe drumul judetean DJ606.
Legenda locală poveste despre un negustor, Dimitrie Cernat, care a venit în secolul al XVI-lea în aceste locuri. În timpul domniei lui Mihai Viteazu, în vremea năvălirii otomane, satul unde îşi construise negustorul casa a fost ars, iar locuitorii au fost nevoiţi să fugă. Se spune că fiul negustorului a fost crescut de o slujnică până când părinţii lui s-au întors. Astfel, Dimitrie Cernat, împreună cu fiul său, au construit această culă din Cernăteşti, pe coasta Dealului Obedeanu, pentru a putea anticipa un alt atac al turcilor.
Muzeul Sătesc Cernăteşti prezintă o expoziţie bazată pe obiecte de etnografie şi istorie locală. Stilul cotidian de viaţă şi ocupaţiile localnicilor sunt prezentate în acest muzeu, la fel ca şi organizarea gospodăriei. Muzeul cuprinde mai multe secţiuni, organizate la etaje diferite.
Parterul prezintă expoziţia cu unelte şi obiecte vechi ale localnicilor, scoţând în evidenţă principalele ocupaţii locale: agricultura, stupăritul, oieritul. Etajul I al muzeului prezintă istoria îndelungată a ţinuturilor de la nord de Dunăre, prezentând fosile de animale care au trăit în aceste locuri în urmă cu 1-5 milioane de ani, dar şi documente ce atestă dinamica şi evoluţia preocupărilor omeneşti pe plan local. Etajul al II-lea reconstruieşte un interior de casă ţărăneasca specific oltenesc. Clădirea are cerdacul construit în întregime din lemn, care este situat în partea de sus a faţadei.
Muzeul prezintă aşadar cele mai importante momente în viaţa ţărănească din Judeţul Dolj, surprinzând extrem de bine spiritul oltenesc prin obiectele expuse. Mai mult de atât, expoziţia este amenajată într-o clădire tipic olteneasca, denumită culă. Fiind situat la o distanţă mică faţă de municipiul Craiova, în zonă se mai pot vizita numeroase obiective turistice cu caracter cultural sau natural: Casa memorială Elena Farago, Muzeul de Artă din Craiova, Casa Băniei, Casa Glogoveanu, Grădina Botanică Alexandru Buia, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Muzeul Olteniei, Casa Valimarescu, Palatul Vorvoreanu.
În prezent, muzeul este închis publicului, din cauza faptului că a ajuns într-o stare avansată de degradare.
Date de contact: Sat Cernăteşti, jud. Dolj. |