De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu reprezentativ pentru zona Beiuş – Vaşcău şi pentru bazinul superior al Crişului Negru.
- Este în Beiuş, Județul Bihor
- Construit în 1959
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01113
Muzeul Orăşenesc de Istorie şi Etnografie din Beiuş este adăpostit în casa monument istoric, a memorandistului Vasile Ignat şi a martirului Ioan Ciordaş. Muzeul a a fost inaugurat în anul 1959. În 1985, muzeul a fost reorganizat ca muzeu de istorie, pentru a fi reprezentativ pentru zona din care face parte. Acum, muzeul oferă vizitatorilor o secţie etnografică de bază cu meşteşugurile populare, o secţie de istorie şi două săli pentru expoziţii temporare. Muzeul Orăşenesc Beiuş deţine o colecţie de aproximativ 4.000 de piese etnografice şi de artă populară.
Secţia de etnografie deţine obiecte din categoriile: port, obiecte de uz casnic, unelte, ţesături de interior, ceramică, mobilier, icoane, un atelier de lemnărit din Budureasa şi o grindă de casă din 1741, cea mai veche piesă din patrimoniul muzeului. Această parte a muzeului insistă pe ocupaţiile tradiţionale ale zonei, care le-au asigurat locuitorilor continuitatea. Piesele pe care le poţi vedea sunt cele de agricultură, creşterea animalelor, dar şi obiecte ce aparţin meşteşugurilor specializate: lemnărit şi construirea caselor (la Budureasa, Burda, Cresuia, Tărcăiţa), fierărit (la Vascău, Vărzari şi Briheni), olărit (la Sălişte, Leheceni, Cristior, Leleşti), prelucrarea varului (la Meziad şi Izbuc Budureasa), pielărie şi cojocărit (Delani, Vaşcău) sumănărit (în special la Sârbeşti), industria casnică textilă ( găsită în toate satele zonei), culesul de plante medicinale (la Poieni) şi altele.
Mai mult, aici este reconstruit un interior ţărănesc .
Colecţia de istorie şi arheologie încântă vizitatorii cu obiecte din neolitic, epoca bronzului, civilizaţie dacică, ev mediu şi istorie modernă. Ea deţine documente importante, piese reprezentative pentru trecutul zonei, monede şi dovezi ale locuirii arealului încă din paleolitic. Expoziţia continuă cu istoria ocupaţiei romane, cu dezvoltarea urbei Beiuşului, care a fost ridicat la rang de oraş în secolul XV., apoi cu ocupaţia austro-ungară şi luptele românilor pentru obţinerea drepturilor.
Expoziţiile temporare ale Muzeului de Istorie şi Etnografie din Beiuş aparţin creatorilor populari şi artiştilor plastici cunoscuţi pe plan local sau naţional. Tot aici, turiştii pot admira şi colecţii inedite de ştiinţe ale naturii, de animale exotice sau chiar şerpi şi fluturi.
Clădirea ce adăposteşte muzeul, ce a aparţinut memorandistului Vasile Ignat şi martirului Ioan Ciordaş, a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea. Stilul constricţiei este eclectic, cu elemente baroce.
sursa foto: CIMeC
Preț intrare |
Orar de vizită |
Copii, elevi, studenţi, grupuri organizate – 4 RON
Adulţi – 6 RON
|
Marţi – vineri: 8:00 – 16:00; Sâmbătă – duminică: 9:00 – 14:00; Luni: închis |
Date de contact: Piaţa Samuil Vulcan nr. 1, Beiuş, judeţul Bihor. Telefon: 0259/322.247 |
|
|