De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că deține un patrimoniu impresionat și valoros de colecții mineralogice, petrografice și paleontologice, care cuprind exemplare de roci vechi de 1,9 miliarde de ani!
- Este în București, Județ București
- Anul înființării: 1990
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Național de Geologie este găzduit în clădirea Institutului Geologic al României, de pe șoseaua Kiseleff nr. 2, în apropierea Pieței Victoriei…
- Constructor/ Autor: Victor G. Stephănescu
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Clădirea actuală a muzeului a fost realizată după planurile renumitului arhitect Victor G. Stefănescu, între anii 1906-1907. Printre clădirile proiectate de acesta se numără:
– Palatul Artelor din București, anul 1905
– Biserica Anglicană din București, anul 1912
– Palatul Cercului Militar Național din București împreună cu Dimitrie Maimarolu, anii 1911 – 1923
– Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, anii 1921 – 1922
– Cazinoul din Mamaia, anul 1935.
Muzeul Național de Geologie este organizat pe trei niveluri și introduce vizitatorul într-un mod ingenious în lumea fascinantă a cristalelor, mineralelor colorate, a rocilor și a fosilelor. În cele 22 de săli ale muzeului sunt prezentate 14 expoziții de bază, care înglobează exponate din domenii dedicate mineralogiei, petrografiei, zăcămintelor naturale, paleobotanicii, paleontologiei, stratigrafiei, hidrogeologiei, dinamicii externe și interne a Pământului, florilor de mină etc.
Ce face ca acest muzeu sa fie unic în țară este faptul că deține exemplare de rocă vechi de 1,9 miliarde de ani, care poartă urme vechi de viață de acum 600 de milioane de ani din subsolul țării noastre. De asemenea, deține cea mai completă colecție de roci și fosile din țară.
La subsol, în sălile „Geologia României” sunt expuse colecții petrografice, destinate în special specialiștilor. Tot la subsol, într-o sală special amenajată cu neoane cu lumină ultravioletă, pot fi admirate minerale fluorescente, care crează un spectacol de lumini colorate. La parter se află sala de „Colecțiuni”, care găzduiește o frumoasă colecție de flori de „flori de mină” aduse din Banat, Maramureș, Apuseni, sală deschisă publicului încă din anul 1908. Sălile de mineralogie cuprind felurite exponate colorate, de forme ciudate și interesante, achiziționate de pe întregul glob.La etaj, se află secția de stratigrafie, amenajată în mai multe săli, care introduce vizitatorul în istoria pământului pe vârste, de la cele mai vechi spre cele mai noi, fiecare eră fiind însoțită de hărți și exemplificări din România.
Printre alte atracții ale muzeului se numără reconstituiri ale unor viețuitoare în mărime naturală (reptile, păsări, dinozauri), care au trăit cu câteva sute de milioane de ani în urmă, precum și ale primilor hominizi de pe teritoriul României.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza:
Adulţi – 8 RON
Copii cu vârstă de peste 3 ani, elevi, studenți, pensionari: 4 RON
Beneficiază de gratuitate la biletele de intrare în muzeu: copiii instituționalizați, copiii cu vârstă de până la 3 ani, persoanele cu dizabilități, veteranii de război, angajații din rețeaua muzeistică națională și cei din domeniul geologic, angajații Autorității Naționale pentru Cercetare Ştiințifică, ziariștii.
Taxă participare la programele educaționale: 14 RON/persoană;
Taxă participare la atelierele de creație: 16 RON/persoană;
Ghidaj de specialitate în limba română: 20 RON;
Ghidaj de specialitate în limba engleză/franceză: 30 RON;
Înregistrări video sau foto: 30 RON.
|
Zilnic: 10:00 – 18:00 (ultima intrare: 17.00)
Închis: luni, 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Rusalii, 15 august, prima și a doua zi de Paște, 01, 25 și 26 decembrie.
|
Date de contact: Şoseaua Kiseleff 2, București, sector 1, nr. telefon 021.212.89.54. |