De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu reprezentativ al culturii contemporane române.
- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Înfiinţat în 2001
- Inaugurat în 2004
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Național de Artă Contemporană este o expoziţie cu mai multe secţiuni, găzduită în noua aripă de sticlă a Palatului Parlamentului…
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Muzeul Național de Artă Contemporană, cunoscut și sub acronimul MNAC, îşi începe istoria în anul 2001. Atunci, Guvernul României a decis înfiinţarea sa în în aripa E4 a Palatului Parlamentului, ce avea să fie integral renovată. MNAC se aseamănă la înfăţişare şi concepţie cu Muzeul de Artă Contemporană Regina Sofia din Madrid.
Muzeul a luat naştere prin fuziunea dintre Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă (ODEA) şi Departamentul de Artă Contemporană, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, a cărui activitate a încetat în anul 2001.
La 29 octombrie 2004, noul sediu al MNAC a fost deschis publicului în aripa E4 a Palatului Parlamentului. Muzeul Național de Artă Contemporană a ales o formulă de expunere novatoare, aceea de museum in progress, după cum spunea directorul instituţiei de la acea vreme, Mihai Oroveanu. MNAC este o instituţie activă, care nu se limitează numai să mărginească să arhiveze şi să gestioneze pasiv şi complezent o colecţie. Ci propune proiecte stimulative, să imagineze noi juxtapuneri, noi corespondenţe, să participe la o acţiune de sinteză a artelor contemporane, din care să nu lipsească filmul, muzica, literatura, dansul.
Aşadar, artele contemporane prezentate la muzeu sunt pictura, sculptura, grafica, arta video, arta digitală, filmul experimental, performance, dansul. MNAC deţine o colecţie vastă de negative şi fotografii, cu imagini după lucrări executate de artişti moderni. Include şi secvenţe din expoziţii şi ateliere, imagini cu subiect tematic, artă monumentala şi funerară din România. Acestă colecţie cuprinde peste trei milioane de imagini, majoritatea originale, ceea ce o face să devină o colecţie unică şi impresionantă. Printre acestea, se găsesc exponate valoroase pentru arta modernă şi contemporană. Pentru a o conserva şi a o răspândi, a fost iniţiat proiectul DocuMNAC 2011, care constă într-o arhivă digitală în imagini, ce poate fi accesată gratuit, oricând şi de oriunde. Baza de imagini cuprinde 5.000 de clişee, diapozitive, negative şi imagini. Urmează a fi prelucrate şi digitalizate mai multe.
Muzeul Național de Artă Contemporană beneficiază de un spaţiu extrem de generos, care permite desfăşurarea expoziţiilor dintre cele mai diverse. Expoziţiile cele mai frecvente sunt cele de pictură, grafică, sculptură, tapiserie sau fotografie.
Una dintre cele mai inedite expoziţii a avut loc în noiembrie 2013: prima expoziţie de design interactiv din Romania. Expoziţia avea ca scop explorarea diverselor forme de simbioză între om şi tehnologie. Instalaţiile erau caracterizate prin mişcări şi caracteristici vizuale care sunt prelucrate şi redate în timp real.
Muzeul Național de Artă Contemporană oferă vizitatorilor prilejul de a se relaxa pe terasa aflată la ultimul etaj, de unde pot admira peisajul.
Preț intrare |
Orar de vizită |
5 lei |
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 |
Date de contact: Str. Izvor nr. 2 – 4, Palatul Parlamentului, aripa E4, sector 5, Bucureşti, judeţ Bucureşti.
Accesul se face din Calea 13 Septembrie. |
|
|