- Este în Ploieşti, Județul Prahova
- Inaugurat în 1961
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Național al Petrolului valorifică istoria extragerii petroulului şi aspecte legate de zăcământ şi de petrochimie. Este singurul muzeu de acest gen din România…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
Muzeul Național al Petrolului a luat fiinţă ca urmare a motivării sărbătoririi centenarului industriei petroliere din România, din 1957. Decizia de a fi amplasat în Ploieşti,a fost o recunoaştere a oraşului în cadrul industriei. A fost inaugurat la 8 octombrie 1961, cu 800 de piese în patrimoniu şi a ajuns la peste 8.000, în 1994. Clădirea muzeului este un monument istoric de importanţă locală, în care au fost amenajate săli și a fost folosită curtea interioară pentru o expoziție în aer liber.
Muzeul este împărţit în mai multe coleţii, pentru a pune mai binen în valoare exponatele. Colecţia de artă decorativă cuprinde statuete din porţelan, lămpi de porţelan, cahle, ceramică ce au scene legate de întrebuinţarea petrolului în antichitate, iar cea de artă plastică prezintă grafică, busturi în bronz şi ipsos reprezentând personalităţi ale industriei petroliere din România. În colecţia de arheologie sunt expuse vase şi opaiţe din sec. II-XV cu urme de bitum; colecţia de documente, cu manuscrise şi imprimate, cuprinde acte originale, statistici, documente, schiţe, diagrame, scheme tehnologice, fişe tehnice, scrisori, referitoare la societăţi petroliere şi mari personalităţi din lumea petrolului; în colecţia de istorie sunt obiecte personale ale marilor personalităţi, felinare, petromaxuri, lămpi cu gaz, hărţi geologice şi albume cu fotografii şi cărţi poştale cu tematică petrolieră. Există şi o colecţie de carte documenatră, cu lucrări de specialitate, lucrări de legislaţie petrolieră, cursuri, cataloage, lexicoane şi reviste de specialitate, precum Monitorul Petrolului Român. Colecţia de utilaj petrolier, utilaj din a doua jumătate a a sec. al XIX-lea până sfârşitul sec. XX, se găseşte în expoziţia în aer liber şi cuprinde utilaj petrolier pentru forajul sondelor, maşini şi piese folosite la săparea găurii de sondă şi utilaj folosit pentru intervenţii în cazul accidentelor, utilaj petrolier şi scule folosite în exploatarea zăcămintelor de ţiţei şi utilaj pentru intervenţii, instalaţii folosite în prelucrarea ţiţeiului, aparatură de laborator, de geologie petrolieră şi de măsură şi control.
Muzeul Național al Petrolului deţine bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional:
-
o hecnă (un fel de găleată mare) acționată de cal;
-
macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România;
-
macheta „fabricii de gaz” din 1856 a fraților Mehedințeanu de la bariera Râfov;
-
unelte și lămpi de miner din secolul al XIX-lea;
-
felinare cu petrol din București – primul oraș din lume iluminat cu petrol în 1859;
-
utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea;
-
panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu și aplicat în întreaga lume;
-
istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor;
-
hărți geologice, mostre mineralogice, diplome, medalii, fotografii aparținând unor personalități din domeniu
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 4 lei |
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: Str. Dr. Bagdasar nr. 8, Ploieşti, judeţul Prahova. |
|
|