De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie care omagiază iluştrii înaintaşi ai aripilor româneşti!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Anul înfiinţării: 2 martie 1990
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: –
- Cod monument Istoric: –
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul naţional al Aviaţiei române se află în Bucureşti, pe amplasamentul fostului Aeroport Pipera. Muzeul a fost înfiinţat în data de 2 martie 1990, printr-o hotărâre a Guvernului României, pentru a pune în valoare cele mai importante momente ale istoriei aviaţiei româneşti, precum şi contribuţia majoră pe care au avut-o românii de-a lungul timpului la progresul aviaţiei mondiale.
Ideea de înfiinţare a unui muzeu al aviaţiei române i-a aparţinut istoricului Nicolae Iorga, astfel că primele demersuri în acest sens au fost realizate de Liga Naţională Aeronautică după primul război mondial. Materialul care a stat la baza înfiinţării unui punct muzeistic a fost materialul de război capturat de armata română pe timpul ostilităţilor militare.
După anul 1970, generalii Aurel Niculescu şi Gheorghe Zărnescu fi cei care vor pune bazele viitorului muzeu, la Boboc şi Mediaş, însă în urma încheierii unui protocol, patrimoniul acestora va fi transferat secţiei de aviaţie a actualului Muzeu Militar Naţional. În data de 2 martie 1990, Guvernul României a aprobat înfiinţarea unui muzeu al aviaţiei, însă mai bine de un an de zile, muzeul a funcţionat în corturi, în cadrul Bazei 90 Transport Aerian, pentru ca ulterior, să se mute în locaţia actuală.
Muzeul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 60.000 mp, din care 6.800 mp o reprezintă suprafaţa construită şi este organizat pe trei secţii:
– Istoria aeronauticii naţionale şi universale
– Tehnica de forţe aeriene
– Istoria rachetelor şi a cercetării spaţiale (la Mediaş)
În anul 2004, patrimoniul muzeistic ajunsese la 24 de colecţii şi 5 arhive documentare, care cuprindeau un total de peste 15.000 de titluri, 20.000 de volume de specialitate şi un parc cu 62 de piese muzeistice, precum aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene, radare etc.
Dintre cele mai valoroase colecţii se numără cele dedicate pionierilor aviaţiei române şi mondiale, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă. Colecţia dedicată lui Aurel Vlaicu cuprinde obiecte personale, documente, fotografii originale, brevete, scrisori, masca mortuară şi multe altele. În ceea ce priveşte colecţia dedicată lui Henri Coandă, este unică în lume, şi cuprinde 80 de colete, parţial cercetate, pliante, diplome, manuscrise originale, scrisori, stenograme, fotografii, insigne, obiecte personale etc.
Alte colecţii ale muzeului sunt:
– Smaranda Brăescu, prima femeie pilot din România şi prima femeie paraşutist cu brevet din România – 200 de fotografii originale;
– Elie Carafoli, unul din pionierii domeniului aerodinamicii;
– Henri August – constructor de aparate de zbor (fotografii originale din 1909 – 1910)
– Petre Ivanovici, unul din cei mai cunoscuţi aviatori români din perioada interbelică, pilot în vestita escadrilă „Dracii Roşii” (fotografii originale şi carnete de zbor 1926 – 1931)
– Radu Manicatide, inginer constructor de aeronave şi pilot român – documente personale şi caiete de însemnări.
– Francisc Galeno – commandantul Grupului 5 Bombardament în timpul celui de al doilea război mondial, care a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de aviaţie – Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de comandor.
– Alexandru Marcu – primul pilot român care a zburat cu avionul supersonic MiG-21.
În principalele clădiri ale muzeului sunt amenajate următoarele săli principale:
– Sala Traian Vuia, care surprinde momentele de vârf ale aeronauticii româneşti;
– Sala Henri Coandă – motoare, machete, etc.;
– Sala Radu Manicatide – diverse tipuri de aparate de zbor construite de acesta;
– Sala uniformelor şi însemnelor oficiale ale Forţelor Aeriene Române din perioada 1947–2005;
– Sala istoriei radiolocaţiei;
– Secţia de istorie rachetelor şi cercetării spaţiale – se află la Mediaş şi reprezintă un muzeu în sine, cu 26 de săli. Este adăpostit în casa care a aparţinut savantului sibian Hermann Oberth.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON |
Marţi – Vineri: 9:00 – 16:00 Sâmbătă – Duminica: 10:00 – 17:00 |
Date de contact: strada Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2, Bucureşti, nr. telefon 021.232.04.04. |