De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că pune la dispoziţia publicului un patrimoniu valoros de peste 12.000 de piese muzeistice din domeniile istoric şi etnografic, din care peste 300 sunt incluse în Patrimoniul Naţional Cultural!
- Este în Curtea de Argeş, Județ Argeş
- Anul înfiinţării: 23 mai 1969
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: DB-II-a-A-17237
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul Municipal Argeş a fost inaugurat în data de 23 mai 1969 şi, în prezent, se află pe strada Negru Vodă nr. 2. Patrimoniul muzeului este organizat în două expoziţii de bază, de istorie şi de arheologie, care funcţionează şi ca secţii de sine stătătoare. Expoziţia de etnografie şi artă populară a fost organizată între anii 1985-1986 şi este adăpostită în casa pictorului şi restauratorului Dumitru Norocea, reunind o frumoasă şi bogată colecţie de obiecte şi artă populară folosite în ocupaţiile, îndeletnicirile şi meşteşugurile practicate de argeşeni din cele mai vechi timpuri, precum agricultura, pomicultura, păstoritul, vânatul, pescuitul, olăritul ceramic, ţesuturi şi cusături. La etajul clădirii este o expoziţie dedicată pictorului şi restauratorului Dumitru norocea, cel care a introdus în ţară tehnica mozaicului. În cadrul expoziţiei pot fi admirate lucrări de artă plastică realizate de acesta, precum şi obiecte personale.
În ceea ce priveşte expoziţia de istorie, aceasta a fost organizată începând cu anul 1987, într-un loc declarat monument istoric, din piaţeta din faţa Bisericii domneşti. Este organizată în 7 săli, şi pune în valoare obiecte din cele mai importante episoade din istoria oraşului Curtea de Argeş: neolitic, epoca dacică, romană, bizantină, ceramică medievală (secolele XIII – XVI); numismatică: dacică, romană, bizantină, medievală (tezaurul de monede de la Carol Robert), colecţii de medalii, plachete şi decoraţii româneşti (secolele XIX – XX).
În subordinea muzeului Municipal Argeş mai intră:
– Cetatea Poenari, construită de Vlad Ţepeş drept fortăreaţă împotriva atacurilor otomanilor, şi pentru a ajunge la ea trebuie să urci cele 1480 de trepte.
– Ansamblul feudal Curtea de Argeş şi Biserica Domnească, una dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii medievale româneşti şi cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească!
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON |
Zilnic: 09:00-16:00 Luni: închis.
|
Date de contact: Str. Negru Vodă Nr.2, Curtea de Argeş, judeţ Argeş, nr. telefon: 0248/721446. |