De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că prezintă evoluţia artei militare din Dobrogea printr-o serie de colecţii valoroase de armament, obiecte arheologice, uniforme româneşti şi multe altele!
- Este în Constanţa, Județ Constanţa
- Anul înfiinţării: 23 august 1987
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul militar naţional – filiala Constanţa, datează din anul 1985 şi se află sub supravegherea de specialitate a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand” din Bucureşti, înfiinţat în data de 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al României. Alte filiale ale Muzeului Miltar Naţional se află în Oradea, inaugurat în anul 1971 şi Bacău, inaugurat în anul 1997.
Lucrările la filiala din Constanţa au început în anul 1980, însă clădirea a fost dată în folosinţă abia în data de 2 mai 1985, de generalul Ilie Ceauşescu, în urma vizitei sale a canalului Dunăre-Marea Neagră. Clădirea a fost ridicată cu ajutorul militarilor şi cu materiale provenite de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
De fapt, Muzeul Militar Naţional din Constanţa a avut loc în data de 23 august 1987, din cauză că fratele generalului Ilie Ceaşescu, Nicolae Ceaşescu nu a fost de acord cu deschiderea filialei de la Constanţa.
Acest muzeu a fost ridicat cu scopul de a prezenta evoluţia artei militare din Dobrogea, iar expoziţiile permanente pun în valoare colecţii de armament, obiecte arheologice, harnaşament şi uniforme originale, elemente de camuflaj militar şi tehnică de transmisiuni, decoraţii, documente etc. Bineînţeles că nu lipsesc fotografiile care surprind militarii în diverse momente şi situaţii din timpul războiului, în tranşee, atacul, aprovizionarea sau retragerea.
Expoziţiile sunt organizate cronologic, începând cu expunerea basoreliefului de la Mărăşeşti din anul 1917, din timpul primului război mondial, când şi-au pierdut viaţa în jur de 5000 de soldaţi dobrogeni şi până în sec. al XX-lea.
În anul 2011, s-au deschis câteva sectoare muzeale noi, precum „Comunităţile entice din Dobrogea la datorie în armată”, „Serviciul religios în armată” şi „Istoria militară în Dobrogea”.
Muzeul adăposteşte şi o colecţie de arme albe şi o armură medievală chinezească.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON |
Marți – Duminică: 10:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: Prelungirea Liliacului nr. 1-3, Constanţa, nr. telefon: 0241.674.359. |