De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că ilustrează viaţa şi opera unui compozitor reprezentativ pentru şcoala românească!
- Este în Ploieşti, Județ Prahova
- Înfiinţat în 1993
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” se află în Ploieşti, pe strada Nicolae Bălcescu, nr.15…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: PH-II-m-A-16239
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Paul Constantinescu a fost un compozitor român, violonist, dirijor, profesor şi membru corespondent al Academiei Române. A ocupat şi funcţia de consilier pentru secţia de cinematografie în Ministerul Propagandei Naţionale din Bucureşti şi la Radiodifuziunea Română. A fost profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Academia de muzică religioasă, apoi la Şcoala de muzică militară şi la Conservatorul din Bucureşti. A fost consilier pentru secția de cinematografie în Ministerul Propagandei Naționale din București și la Radiodifuziunea română. A compus pentru toate genurile de muzică clasică, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu.
Acest muzeu dedicat vieţii şi operei compozitorului Paul Constantinescu a putut prinde viaţă, în primul rând, datorită cumnatei compozitorului, inginer chemist Eleonora Constantinescu, care, în vara anului 1933, a donat Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova această clădire. Împreună cu clădirea, a donat şi un patrimoniu valoros constituit dintr-un fond bogat de carte, piese de mobilier şi diverse documente despre viaţa şi opera compozitorului.
Colecţia muzeală este grupată în şapte secţiuni: muzică simfonică, muzică de operă, muzică vocal-simfonică, muzică de cameră, corală, pentru voce şi pian şi muzică de film, secţiuni care încearcă să ilustreze cât mai bine viaţa şi activitatea marelui muzician.
În vitrine, vizitatorul poate admira lucrarea de excepţie „Simfonia ploieşteană” dedicată de compozitor oraşului în care s-a născut, două capodopere vocal-simfonice „Oratoriul Bizantin de Crăciun” şi „Oratoriul Bizantin de Paşti” şi Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră.
De asemenea, sunt expuse o serie de lucrări semnate de compozitorul Paul Constantinescu în domeniul desenului şi caricaturii, documente despre activitatea sa didactică în învăţământul muzical universitar, precum şi piese de mobilier din patrimoniul familiei muzicianului.
Dintre obiectele valoroase ale muzeului se numără un pian, care este şi cel mai vechi pian din sud-estul Europei şi printre primele din Europa Centrală, construit de firma F. Kaerferlie din Stutgart. Acest pian a aparţinut familiei Bărcănescu, şi care după anul 1850 a intrat în posesia mai multor familii din localitate, fiind achiziţionat de regretatul profesor Nicolae Simache, directorul muzeului. Ultima sală a expoziţiei permanente reconstituie cabinetul de muncă al compozitorului.
În anul 2001, muzeul va trece printr-un process de restaurare interioară şi exterioară, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Prahova şi al conducerii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
În data de 28 mai 2009, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea muzicianului,i s-a acordat titlul post-mortem de Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti. În data de 20 decembrie 2001, cu ocazia împlinirii a 38 de ani de la moartea compozitorului Paul Constantinescu, s-a dezvelit un bust în bronz, realizat de sculptorul George Dumitru. Anual se organizează la Ploieşti un concurs naţional de interpretare şi creaţie muzicală care poartă numele muzicianului, pentru elevi, studenţi şi absolvenţi.
Sursa foto: http://ghidulmuzeelor.cimec.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 8 RON |
Marţi – Duminica: 9:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: Str. Nicolae Bălcescu nr. 15, Ploieşti, judeţ Prahova, nr. telefon 0244.522.914. |