- Este in Vălenii de Munte, Județ Prahova
- Deschis turiștilor
Clădirea este atestată documentar în 1833 şi este un monument de arhitectură caracteristică zonei subcarpatice prahovene, ce datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea…
- Constructor: Polcovnicul Panca
- Condiții de vizitare: zilnic
Casa a fost cumpărată de Nicolae Iorga în 1908, pe care o renovează, anexȃnd încă două corpuri de clădire, B şi C pentru a fi utilizate ca dormitoare pentru copii, bucătării şi sufragerie. În prezent, au fost deschise publicului, ca spaţii ale muzeului. Muzeul „Nicolae Iorga” cuprinde două expoziţii: una cu caracter documentar şi cealaltă de artă medievală românească.
Poarta de la intrare este executată din lemn masiv, de-o parte și de alta străjuită de doi stâlpi din cărămidă, vopsiți în alb. Casa are prispa înaltă şi intrare laterală şi este înconjurată de un spatiu verde. La intrarea în locuinţă, se poate observa o placă de marmură pe care care stă inscripţionat „Aceasta casă în care au muncit, s-au bucurat şi au suferit Nicolae şi Ecaterina Iorga”.
Nicolae Iorga a fost preocupat de arta populară şi artizanală românească, fapt ce poate fi observat în mobila, tablourile de familie, atentia acordată modului în care sunt aranjate.
Biroul de lucru al lui Nicolae Iorga rămȃne punctul de atracţie al vizitatorilor, impresionȃnd prin biblioteca impunătoare, plină de carţi din diverse domenii ale cunoaşterii, nelipsită de altfel din casa oricărui savant.
Pe birou pot fi observate mapa din piele, călimara de cerneală şi pana de scris, alături de mesaj ce poate fi observat pe pagina de manuscris cu titlul „Încredere”, postată sub cristal, şi anume „Un singur lucru cerem, şi anume dreptul de a cere oricărui om cinstit şi muncitor din România: Încredere”. Salonul de primire este decorat cu piese de mobilier rustic, lăzi de zestre realizate în stil moldovenesc, scoarţe populare basarabene, două litografii în care sunt reprezentați Alexandru Ioan Cuza şi Elena Cuza şi portretul lui Nicolae Iorga pictat de fiica sa, Magda, în 1930.
Corpul B adăposteşte documente care zugrăvesc detalii din viata familiei savantului, din activitatea dinamică şi bogată din cadrul Ligii Culturale, unde a ocupat funcţiile de secretar şi preşedinte, din domeniul politic unde a activat ca preşedinte al Partidului Naţional – Democrat sau Consilier regal.
La subsol se află un beci, care se întinde pe toată suprafaţa casei şi care este construit din bolovani de râu. Uşile din lemn ale beciului frapează prin faptul că imită o o împletitură de lemn situată în partea laterală – vestică a clădirii. Încăperea este susţinută de o coloana formată din doisprezece stȃlpi cu capiteluri sculptate cu motive brȃncoveneşti, reprezentȃnd ghirlande cu terminaţii sub formă de melc şi frunze stilizate.
Orar de vizită |
zilnic: 9:00 – 17:00 luni: închis |