De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că aici puteţi vedea detalii din viaţa marelui romancier Liviu Rebreanu.
- Este în satul Liviu Rebreanu, Județ Bistriţa Năsăud
- Anul înfiinţării: 1957
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: BN-IV-m-B-01747
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul memorial „Liviu Rebreanu” se află în fosta localitate Prislop, care din 1963 va lua, în semn de omagiu, numele scriitorului Liviu Rebreanu, fiind şi locul unde a luat naştere romanul „Ion”. Muzeul este găzduit într-o casă care a fost reconstruită după modelul casei părinteşti, care însă nu a mai existat în momentul ideii de înfiinţare a muzeului, idee care a luat naştere în anul 1956 şi a aparţinut unui grup de profesori de lângă Muzeul Grăniceresc Năsăudean, format din profesorul Sever Ursa, profesorii universitari Alexandru Husar şi Gavril Scridon, profesorul Ioan Nichifor Someşan, director al muzeului din Năsăud, Septimiu Pop – profesor la Liceul „George Coşbuc”, diacul din Prislop – Vasile Tabără.
Motivul pentru care s-a ales localitatea Prislop este pentru că perioada petrecută de scriitor aici a fost decisivă pentru cariera sa literară, plus că satul şi majoritatea localnicilor se regăseau în binecunoscutul său roman „Ion”.
Astfel că, la 2 iunie 1957, a avut loc festivitatea de inaugurare a muzeului, la care au fost prezenţi şi soţia acestuia, Fany Rebreanu, surorile, precum şi fiica, Florica Puia Rebreanu. Cu această ocazie a fost dezvelit şi bustul dedicat scriitorului, operă realizată de profesorul Ioan Nichifor Someşan, care în anul 1963 va fi înlocuit cu unul din bronz realizat de sculptorul Romulus Ladea.
Muzeul este secţie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi este constituit din trei camere şi un pridvor. În prima cameră pot fi admirate obiecte, materiale didactice, manuale, reviste scrise de Liviu Rebreanu care zugrăvesc începutul vieţii sale literare.
În a doua încăpere, care este şi cea de mare interes, sunt expuse obiecte şi costumele vechi ale personajelor din romanul „Ion”, cămaşa, pălăria şi cureaua carea au aparţinut personajului Ion şi năframa, zadia, mărgelele şi fuca de tors ale Anei, precum şi din romanul „Răscoala”, boneta purtată de Emil, prototipul lui Apostol Bologa, sentinţa de condamnare la moarte în original, fotografii, scrisori etc..
În ultima încăpere pot fi admirate biroul de lucru, fotografiile de familie, precum şi diverse documente care relevă tradiţia familiei legată de scris.
În anii 80, a fost construită lângă casă o anexă, care adăposteşte un amfiteatru, o expoziţie de carte, unde pot fi admirate operele scriitorului, precum şi lucrări de artă plastică. Tot aici se găseşte şi romanul „Ion” editat în scrierea Braille.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 2 RON |
Miercuri -Duminică: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: strada Liviu Rebreanu nr. 126, localitate Liviu Rebreanu, la 18 km de Bistriţa şi 5 km de Năsăud, judeţ Bistriţa Năsăud, nr. tel 0263.364214.
|