De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu dedicat unei mari personalităţi, care a jucat un rol important în răspândirea culturii române în Transilvania secolului al XIX-lea!
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Anul înfiinţării: 1965
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul memorial “Iosif Vulcan” se află în Oradea, pe strada care-i poartă numele…
- Cod monument Istoric: BH-IV-m-B-01257
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul a fost înfiinţat în anul 1964 şi este găzduit în clădirea în care a locuit Iosif Vulcan în perioada 1896-1906, clădire care a găzduit şi redacţia revistei “Familia”, revistă fondată de acesta în anul 1865, la Budapesta. Clădirea a fost ridicată în sec. al XIX-lea şi poartă amprenta stilului clasicizant-eclectic, fără etaj şi cu subsol boltit.
Iosif Vulcan (1841-1907) s-a născut în Oradea şi a fost un publicist român, poet, animator cultural, scriitor, membru al Academiei Române, precum şi director fondator al revistei “Familia”, care a ajuns să fie considerată una dintre cele mai valoroase publicaţii culturale româneşti. Revista, înfiinţată cu scopul de a promova cultura română, limba şi conştiinţa naţională, a publicat poeme ale lui Mihai Eminescu, George Coşbuc, colaborând cu printre alţii, cu Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Alexandru Vlăhuţă, Duiliu Zamfirescu etc. Printre ale realizări ale sale se numără şi înfiinţarea şcolii de la Beiuş, care ăi poartă numele.
În data de 8 septembrie 1907 se stinge din viaţă şi este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.
Muzeul memorial “Iosif Vulcan” adăposteşte o colecţie constituită din documente în original, mobilier, obiecte de artă şi tablouri ce au aparţinut lui Iosif Vulcan, precum şi cinci serii ale revistei “Familia”. Colecţia este structurată în cinci secţii:
– colecţia de volume
– colecţia de reviste literare
– colecţia de documente
– colecţia de manuscrise
– colecţia de artă
– colecţia de mobilier
Colecţia de volume prezintă cele mai reprezentative creaţii ale scriitorului Iosif Vulcan, precum şi unele traduceri realizate de acesta.
Colecţia de reviste literare şi istorice, după cum îi spune şi numele, conţine o serie de reviste, precum cele cinci serii ale revistei “Familia”, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele Trei Crişuri etc.
Colecţia de documente prezintă, în principal, acte şcolare care i-au aparţinut lui Iosif Vulcan, debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, diverse texte care vorbesc despre primirea în Academia Română a cărturarului român etc.
Colecţia de manuscrise conţine texte semnate de Iosif Vulcan, Vasile Alecsandri şi George Coşbuc. De asemenea, mai sunt expuse reproduceri după corespondenţa dintre Dimitrie Sturdza şi Iosif Vulcan.
Colecţia de artă este constituită din diverse tablouri, obiecte de artă şi decorative etc. colecţionate de Iosif Vulcan.
Colecţia de mobilier este constituită din piese originale de mobilier şi de epocă care au aparţinut lui Iosif Vulcan. Printre piesele de mobilier se remarcă un frumos birou de lemn cu intarsii şi sculpturi, o banchetă de lemn sculptată, o masă în stil eclectic cu intarsii şi multe altele.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 2 RON |
Marţi, joi, duminică: 08:00-15:00 Miercuri, vineri, sâmbătă: 10:00 – 14:00, 16:00-18:00 Luni: închis |
Date de contact: Str. Iosif Vulcan nr. 14, Oradea, judeţ Bihor, nr. telefon: 0259.463.755. |