- Este în Coşbuc, Județ Bistriţa-Năsăud
- Construit în 1840, deschis ca muzeul în 1820
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa în care a locuit George Coşbuc pare să fie una dintre cele mai vechi construcţii ale Ţării Năsăudului, iar acum este un muzeu ce pune în valoare viaţa şi opera poetului…
- Constructor/ Autor: tatăl poetului, preotul Sebastian Coşbuc
- Cod monument Istoric: BN-IV-m-A-01743
Construcţia a fost ridicată la 1840 şi a fost locuită, pe rând, de bunicul poetului, preotul Anton Coşbuc, de părinţii şi de cei treisprezece fraţi ai poetului. Tatal lui George Coşbuc, preotul Sebastian, a murit în 1901, iar mama lui, Maria, în 1903. Fraţii s-au înţeles ca locuinţa să rămână fratelui celui mai mic, Aurel.
După moartea poetului din 1918, cărturarii ardeleni de la „Luceafărul” convin cu Aurel Coşbuc înfiinţarea unui muzeu în primele două încăperi ale casei, în celelalte locuind el cu familia. Casa natala a lui George Coşbuc a devenit astfel primul muzeu de literatura română din spaţiul românesc. În 14 mai 1922, este dezvelită prima placă comemorativă pe zidul casei, din iniţiativa unui grup de profesori şi studenţi medicinişti clujeni. În timpul războiului, muzeul se închide, casa fiind transformată într-o crâşmă.
Aurel Coşbuc lasă casa fiului său mai mare, Sebastian. Văduva lui Sebastian, Maria, o va vinde statului român în 1954. În 4 iulie, muzeul este redeschis, după ce timp de doi ani s-au făcut reparaţii majore. În prezenţa autorităţilor Regiunii Cluj şi a multor intelectuali şi scriitori ai vremii, a fost dezvelită o a doua placă comemorativă şi o altă variantă a bustului poetului.
Mai târziu, în 1986, s-au făcut din nou lucrări la muzeu şi nu numai. S-au refăcut ferestrele după modelul original, a fost construit un şopron pentru expoziţia de obiecte gospodăreşti, amfiteatrul în aer liber din curtea casei, clădirea administrativă cu două nivele, s-a refăcut din temelii moara coşbucenilor, a fost asfaltată strada morii şi pietruită poteca de la moară.
În mai 1998, cu ocazia omagierii poetului la 80 de ani de la moarte, au fost schimbate pietrele funerare din cimitirul bisericii ale străbunicului şi părinţilor poetului cu altele din marmură şi dezvelite 3 plăci comemorative, la şcoala nouă, pe locul vechii şcoli şi la Centru cultural „Iuliu Bugnariu Sălăuţeanu, dascăl şi folclorist”.
Intrarea în muzeul George Coşbuc se face prin tindă, iar aici sunt expuse obiectele personale ale poetului şi multe cărţi.
În a doua încăpere, camera de oaspeţi, stau aşezate băncuţa şcolarului, etajera cu operele poetului, pelerina şi pălăria lui.
Următoarele trei săli expoziţionale (chilia, camera, cămara) de zi găzduiesc expoziţii care scot în evidenţă viaţa şi opera poetului: mobilă, cărţi din biblioteca poetului, tablouri de familie obiecte decorative (ştergare, farfurii). Tot aici există un fragment foarte valoros din cele peste 30.000 volume din biblioteca lui George Cosbuc.
George Cosbuc (1886 – 1918) a fost un poet și traducător român, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Poezia sa aparține patrimoniului cultural național, iar creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic. A susţinut iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste. A introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 3 RON |
Octombrie-martie: Miercuri-Duminică: 9:00 -17:00 Aprilie-septembrie: Miercuri-Duminică:10:00 -18:00 Luni, Marţi – închis |
Date de contact: Strada Principală, Nr. 240, comuna Coşbuc, judeţul Bistriţa Năsăud – DN 17C, la 12 km de Năsăud/ Telefon: 0263.368038. |
|
|