De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o pagină din istoria ţării care nu poate fi uitată.
- Este în Buşteni, Județ Prahova
- Construit în 1967
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: PH-II-m-A-16385
- Condiții de vizitare: conform programului de vizită
Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” din Buşteni, secţie a Muzeului Judeţean de Isttorie şi Arhelogie Prahova, este adăpostit în casa în care scriitorul a locuit începând din anul 1937, când intră în posesia ei şi până la sfârşitul vieţii sale. După moartea acestuia, 9 martie 1961, succesorii au donat casa cu tot ce se afla în ea statului, pentru ca în data de 17 decembrie 1967 să devină muzeu.
Casa în care a locuit Cezar Petrescu dezvăluie pasiunea pentru carte şi pentru arta populară prin mobilierul rustic, ceramica românească, statui reprezentând pe Horia, Cloşca şi Crişan, tablouri, volume de carte într-un număr de peste 10.000, ziare şi reviste.
La intrare, se poate vedea o inscripţie semnată de scriitorul Demostene Botez care sună în felul următor:
„Aici, sub cerul acesta pur, Cezar Petrescu a cinstit, ca într-o ceremonie antica, Arta, Munca, Dreptatea şi Omenia. Fie ca poporul românesc să-şi aducă aminte de el, atâta timp cât Caraimanul îşi va întinde în fiecare seară umbra pe casa aceasta, ca pe o imaterială lespede neagră, uriaşa, pe măsura muncii şi operei sale. INTRATI! Veţi găsi prezenta unui om care v-a iubit, … care a iubit pe toţi oamenii.”
Când veţi intra în muzeu, după casa de bilete, veţi fi întâmpinaţi de busturile lui Horia, Cloşca şi Crişan, care i-au fost dăruite de sculptorul Oscar Han sau tablourile semnate de artişti plastici ai epocii, precum Iosif Iser, Aurel Jiquidi ori Anastase Demian.
În sufragerie sunt expuse obiecte populare de bun gust, precum mobilier lucrat în stil popular, ceramică din Transilvania, şi o icoană pe sticlă. De asemenea, mai pot fi admirate două tablouri semnate Traian Bilţiu-Dăncuş, pictor contemporan cu scriitorul Cezar Petrescu.
Biroul de primire a fost decorat cu mobilier comandat după gustul scriitorului, perdele lucrate în pânză topită şi covor ţesut în stil oltenesc. Biblioteaca are peste 1.700 de volume, majoritatea în limba franceză.
În cadrul expoziţiei documentare sunt expuse documente originale, acte de familie, fotografii, opera scriitorului în ediţii princeps, piese de grafică executate de scriitor etc.
La etajul al doilea se găseşte camera de lucru, unde scriitorul se retrăgea să lucreze. În biroul de iarnă, se pot observa masa de lucru a scriitorului, fotoliul şi ustensilele de scris, precum şi scrumiera, ibricul şi Serviciul de cafea. Cărţile din birou sunt împărţite în două categorii: cea cu dedicaţie (în jur de 600 de volume) şi clasicii români în ediţii vechi.
Veranda reprezenta biroul de vară al scriitorului, cu o masă de lucru şi o măsuţă rotundă, de pe care nu lipsesc serviciul de cafea, ţigările şi medicamentele.
În toate încăperile de la acest nivel, în afară de dormitor, exită biblioteci, însumând peste 10.000 de volume de cărţi.
Există o încăpere specială, cabinetul de presă, în care se găsesc colecţiile de ziare şi reviste pe care Cezar Petrescu le-a adunat de la începutul liceului şi până în ultimii ani de viaţă şi care i-au folosit ca sursă de informaţie în activitatea de publicit şi romancier. Printre colecţii se numără: „Adevărul”, „Gândirea”, „Convorbiri literare”, „Dimineaţa” etc.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 8 RON Taxă foto: 25 RON
|
Marți-Duminică 9.00 -17.00 |
Date de contact: Strada Tudor Vladimirescu nr. 2, Buşteni, judeţ Prahova, nr tel./fax: 0244/321.080. |