De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este singurul de acest tip din România, găzduind o colecţie fascinantă de elemente ce evidenţiază legătura poporului român cu navigaţia.
- Este în Constanța, Județ Constanța
- Construit în 1969
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: CT-II-m-A-02859
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor tot timpul anului
Muzeul Marinei Romane este unicat la nivel naţional, înfiinţat în mai 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri, devenind la acea vreme instituţie de interes republican, muzeu de categoria I. Clădirea datează din 1909 şi a reprezentat sediul Fostei Şcoli Navale şi oferă expoziţiei un spaţiu extins, de 10775 m2. Muzeul Marinei Romane reprezintă al doilea muzeu deschis din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
La momentul deschiderii sale, expoziţia muzeului a fost formată din exponatele de marină găzduite la Mangalia. Actualul muzeu cuprinde patru secţii, organizate pe criterii tematico-cronologice: epoca veche, medie, modernă şi contemporană.
La parter, istoria marinei este prezentată printr-o colecţie de exponate din antichitate şi evul mediu, impresionante fiind macheta „pânzarului moldovenesc” – o corabie construită în România şi monoxila – mijloc tradiţional de navigaţie pe Dunăre (din secolul al XV-lea). Toate acestea evidenţiază legătura strânsă ce a existat dintotdeauna între poporul român şi apă, în acest spaţiu carpato-danubiano-pontic. Tot aici se mai găsesc: amfora cu şeu de oaie din secolul al III-lea d.Hr., caseta cu instrumente de navigaţie din secolul al XVI-XVII-lea, hărţi în piatră, mulaje de pe Columna lui Traian etc.
La etaj, este prezentată evoluţia şi dinamica porturilor şi a şantierelor navale româneşti, respectiv povestea parcului de nave al Serviciului Maritim Român, al Navigaţiei Fluviale Române, precum şi a companiilor de navigaţie contemporane. În aceste secţiuni, pot fi văzute uniforme de marină începând cu anul 1860, ordine şi medalii atribuite eroilor Marinei Romane, arme albe şi de foc, arme sub apă.
Parcul muzeului în aer liber expune multe alte elemente specifice navigaţiei: motoare navale, nave de luptă, ancore şi elice etc.
Muzeul mai găzduieşte şi un impresionant fond de carte şi fotografie, cu caracter tehnic. Muzeul Marinei Romane este singurul de acest fel din România şi găzduieşte o colecţie fascinantă de elemente aferente navigaţiei.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Preţ întreg: 8 RON Preţ redus (elevi, studenţi, pensionari): 4 RON Taxa foto: 15 RON Taxa video: 20 RON
Ghidaj solicitat:
– limba română: 15 RON
– limbi străine: 30 RON
|
Luni – Marti: Inchis Miercuri- Duminică: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: Str. Traian, nr. 53, Constanţa, Jud. Constanţa; Telefon: +40241.619.035 |