De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o colecţia unică şi de mare amploare, prezentând aproximativ 6000 de linguri de lemn frumos sculptate şi decorate!
- Este în Câmpulung Moldovenesc, Județ Suceava
- Înfiinţat în 1945
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis turistilor tot timpul anului
Muzeul Lingurilor de Lemn, respectiv Colecţia de linguri de lemn „Ioan şi Elisabeta Ţugui”, se află în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. Colecţia găzduieşte cea mai mare expoziţie de linguri de lemn din România, sintetizând principalul meşteşug al cioplinirii în lemn, extrem de semnificativ pe plan local.
Înfiinţat în anul 1945, muzeul este unul privat. Expoziţia a fost amenajată în casa profesorului de istorie Ion Ţugui cu ajutorul colecţiei acestuia de linguri de lemn. Acesta a studiat, catalogat şi expus numeroase modele de linguri de lemn, colecţia ajungând în prezent la aproximativ 6000 de exemplare. Exponatele au fost realizate din diverse specii de lemn şi de către numeroşi meşteri din ţară şi din străinătate. Speciile de lemn folosite sunt diversificate, de la cele obişnuite pentru România – plop, tei, până la cele exotice – lemn de lămâi, smochin, ginkgo biloba.
Cele aproximativ 6000 de linguri sunt expuse pe pereţii şi tavanelor camerelor, în holuri, pe casa scărilor. Pe lângă lingurile obişnuite folosite ca şi tacâmuri, muzeul prezintă şi tipuri mai puţin cunoscute: lingura pentru grosciorit folosită la stână, lingura pentru alesul icrelor folosită în păstrăvării sau linguri pentru fructe de pădure.
Lingurile sunt adevărate exemple de artă populară, fiind decorate cu motive vegetale sau animale, cu coada împletită, unele purtând nume specifice precum împletita câmpulungeană, lingura logodiţilor, lingura căsătoriţilor. Printre animalele care se regăsesc în modelele sculptate pe linguri se numără: cerbul cu coarnele sale, peştele, şarpele etc.
Muzeul reprezintă o adevărată atacţie pentru Regiunea Bucovina prin unicitatea şi amploarea exponatelor prezente aici, numărul mare de linguri frumos sculptate şi ornamentate fiind impunător. Pe lângă linguri, muzeul găzduieşte şi o colecţie de ştergare, cusături tradiţionale, ceramică şi obiecte de numismatică.
Date de contact: Strada Gheorghe Popovici, nr. 3, Câmpulung Moldovenesc, judeţ Suceava; Telefon: +40230.311.315 +40723.559.790 |