De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai importante instituţii de cultură ale judeţului Satu Mare!
- Este în Satu Mare, Județ Satu-Mare
- Anul înfiinţării: 1901
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: SM-II-m-B-05230
- Condiții de vizitare: conform programului de vizită
Muzeul Judeţean Satu Mare este adăpostit într-o clădire ridicată în anul 1936, după planul arhitectului bucureştean G.P. Liteanu, care poartă amprenta stilului şcolii de arhitectură românească din deceniul al patrulea al sec. al XX-lea. Este construită pe două nivele şi un element caracteristic iese în evidenţă, şi anume linia dreaptă care alternează cu arcurile semicirculare ale ferestrelor, care articulează cele două faţade, alături de coloanele adosate.
De-a lungul timpului, a adăpostit în perioada interbelică sediul Prefecturii judeţului Satu Mare, sediul Consiliului popular judeţean şi al Comitetului judeţean Satu Mare al P.C.R.
Muzeul Judeţean va funcţiona în această clădire începănd din anul 1984, cu expoziţii de bază şi temporare, constituite din obiectele adunate în cadrul cercului Kolcsey, o societate cu profil cultural.
În anul 1905, se înfiinţează Muzeul Municipal Satu Mare. Ulterior, în anul 1918, va fi înfiinţat un nou muzeu municipal, la iniţiativa dascălului şi cărturarului Dariu Pop, care a conceput o divizare a bunurilor patrimoniale pe domenii ştiinţifice: arheologie, istorie, etnografie, şi una dintre cele mai valoroase colecţii la nivel regional, cea de carte veche românească.
În anul 1958, va avea loc o nouă organizare a muzeului sătmărean. Se va înfiinţa Muzeul Raional şi Orăşenesc Satu Mare, cu sediul într-o clădire din sec. al XVIII-lea, situată în centrul istoric al oraşului.
Sediul actual al Muzeului de Artă, considerat cel mai vechi edificiu din tot municipiul, a fost construit pe locul unde s-a semnat, în anul 1711, Pacea de la Satu Mare, care încheia răscoala condusă de Francisc Rákoczi al II-lea. Clădirea actuală are faţade realizate în stil neogotic, şi este construită după un plan în formă de L, inspirat din arhitectura mediteraneană.
Muzeul sătmărean primeşte statutul de muzeu judeţean, odată cu reforma administrativă din anul 1968.
În anul 1984, Muzeul Judeţean îşi va muta sediul în clădirea actuală de pe B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, în vechiul edificiu rămânând secţia de artă a Muzeului.
Muzeul Judeţean Satu Mare are în componenţă următoarele secţii:
1. Arheologie, care se ocupă cu coleţionarea, cercetarea şi punerea în valoare a obiectelor arheologice din patrimoniul muzeului.
Majoritatea pieselor din patrimoniul muzeului au fost descoperite în cursul unor săpături arheologice realizate în judeţul Satu Mare, sau au fost donate de către locuitori. Cele mai vechi piese datează de acum 30.000-40.000 de ani, iar cele mai recente datează din sec. al XVIII-lea. De asemenea, patrimoniul mai cuprinde şi obiecte din colecţia publică Kolcsey din Satu Mare, care a fost constituită în a doua jumătate a sec. al XIX-lea.
2. Istorie
3. Etnografie
4. Artă
5. Laboratorul Zonal de Restaurare şi Conservare, care are diverse specializări: ceramică, metal, hârtie, lemn, textile şi investigaţii.
6. Bibliotecă
7. Biblioteca Franceză
8. Secţia Carei
Contele Alexandru Karolyi a organizat între anii 1727 şi 1728 Liceul Piarist care era dotat cu colecţii impresionante de geologie şi ştiinţele naturii, care ulterior urmau să fie folosite în scop educaţional.
Dat fiind interesul crescut spre cunoaşterea trecutului, societăţile muzeistice de la nivel zonal au început să colecţioneze din ce în ce mai multe relicve istorice şi folclorice.
În anul 1903, în urma solicitării înaintate de Societatea culturală din Carei se înfiinţează un muzeu într-o sală mare a comitatului din Carei, care conţinea 788 de exponate şi o bibliotecă bogată, de 4076 de cărţi. O colecţie impresionantă de artefacte descoperite la Carei-Bobald şi în alte situri din zonă de arheologul Vende Aladár au fost dăruite muzelui. În anul 1919, patrimoniul muzelui se măreşte cu 14 picturi valoaroase.
În perioada interbelică, colecţia din Carei, împreună cu arhiva se mută la Satu Mare, astfel că muzeul de aici este nevoit să-şi înceteze activitatea.
În data de 10 iunie 1948, profesorii de la şcoala pedagogică din Carei au înfiinţat un nou muzeu al oraşului în castelul Karolyi, împărţit pe două secţiuni: ştiinţele naturii şi istorie, care mai târziu s-a specializat pe arheologie.
Careiul şi împrejurimile sale fiind foarte bogate în vestigii, cercetările arheologice au dus la crearea unei colecţii mari, care a ajuns să fie cunoscută şi în afara graniţelor ţării. În anul 1967, s-a deschis expoziţia de arheologie cu character permanent, urmată de cea de ştiinţele naturii.
În prezent, colecţiile de arheologie şi istorie însumează un număr de aproximativ 30.000 de obiecte, iar cea de ştiinţele naturii, aproape 25.000 de obiecte.
9. Secţia Tăşnad
10. Reţea Muzeală, care este constituită din 19 obiective culturale, situate pe tot cuprinsul judeţului, şi care reprezintă case sau ateliere memoriale, gospodării ţărăneşti şi rezervaţii arheologice, după cum urmează:
– Atelier memorial Paul Erdős – Satu Mare
– Atelier memorial Aurel Popp – Satu Mare
– Muzeul etnografic Maghiar „Sipos László” – Bogdand
– Muzeul etnografic al Moţilor – Scărişoara Nouă
– Muzeul Şvăbesc – Petreşti
– Casa memorială dr. Vasile Lucaciu – Apa
– Casa memorială Ady Endre – satul Ady Endre
– Casa memorială Aloisie Tăutu – Valea Vinului
– Casă ţărănească – Călineşti-Oaş
– Biserica de lemn dispărută – Soconzel
– Rezervaţie arheologică – Medieşu Aurit
– Rezervaţie arheologică – Bobald–Carei
– Gospodărie ţărănească – Chilia
– Gospodărie ţărănească – Cămărzana
– Gospodărie ţărănească – Certeze
– Gospodărie ţărănească – Oraşu Nou
– Gospodărie ţărănească – Turţ
– Colecţie muzeală – Bocicău
– Muzeul în aer liber – Măriuş
În ultimii ani, expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean Satu Mare au devenit un punct de interes din ce în ce mai mare pentru turismul cultural regional.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza: Parter – 45 min
Adulţi – 5 RON
|
Zilnic: 10:00-18:00
sâmbătă: 10:00 – 14:00 (vara); sâmbătă: 10:00 – 14:00 (iarna); luni: închis
|
Date de contact: Bd. Dr. Vasile Lucaciu nr. 21, Satu Mare, nr tel. 0261/737.526. |