De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie reprezentativă a judeţului Sălaj.
- Este în Zalău, Județ Sălaj
- Anul înfiinţării: 1951
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a luat fiinţă în data de 1 mai 1951 şi îşi desfăşoara activitatea în clădirea de pe str. Unirii nr. 9…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform orarului de vizitare
Începând cu a doua jumătate a sec. al XIX-lea, începe să prindă rădăcini în Transilvania ideea înfiinţării unor muzee prin intermediul societăţilor culturale.
În Zalău, primele iniţiative de înfiinţare a unei astfel de societăţi se manifestă din anul 1878, dar abia în data de 30 decembrie 1880 are loc şedinţa de constituire a Asociaţiei Muzeistice a comitatului Sălaj.
Cu această ocazie avocatul Szikszai Lajos şi vice-comite al fostului comitat Sălaj spre sfârşitul secolului al XIX-lea donează viitorului muzeu colecţia personală, împărţită pe cinci domenii: dcumente, monede, ceramică, monumente din piatră şi bronz, exponate paleontologice, colecţie ca va fi expusă în câteva săli din clădirea Prefecturii (actualul sediu al Primăriei Zalău). Din nefericire, în urma evenimentelor din toamna anului 1918, se va pierde o mare parte din ea, însă ASTRA, prin intermediul preşedintelui Nicolae Cristea, reuneşte ce mai poate din colecţia Szikszai cu o colecţie muzeală şcolară, organizând un mic muzeu, ce aduna în jur de 100 de obiecte cu valenţe istorice.
Leontin Ghergariu, scriitor, ziarist şi profesor, ajunge la conducerea Despărţământului central judeţean al ASTREI şi va obţine o clădire pentru Casa Culturală a „Astrei”. Aici au fost special amenajate spaţii pentru un viitor muzeu, unde au fost expuse colecţia Szikszai şi artefacte descoperite la situl arheologic Porolissum. Şi de data aceasta, se pierde o bună parte din obiectele expuse, în urma evenimentelor din toamna anului 1940. În data de 15 mai 1951, se înfiinţează Muzeul din Zalău, care beneficiază de patru încăperi la etajul unei clădirii de pe strada Crinului nr. 1.
Mai multe etape se disting în evoluţia muzeului, şi anume: 1951-1955; 1956-1965; 1966-1976 și 1976-1986, când are loc ultima reorganizare a expoziţiei de bază, cu câteva modificări după 1989. În anul 1951, Vasile Lucăcel, primul director al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, îşi începe activitatea de colecţionare a pieselor şi de organizare a expoziţiei de bază. În data de 1 august 1952, va fi vernisată prima expoziţie de bază a muzeului în două din cele patru săli ale clădirii. Între anii 1956-1976 au loc trei reorganizări semnificative a expoziţiei de bază (1956, 1961, 1971), datorită măririi colecţiilor prin donaţii, cercertărilor argeologice din judeţ şi alocării unui nou spaţiu expoziţional, actuala clădire de pe strada Unirii nr. 1.
Abia în anul 1969, întreaga clădire devine sediul muzeului judeţean, an în care se amenajează o expozoţie de bază cu trei secţii distincte: istorie veche (arheologie), artă populară (etnografie) şi artă plastică. Colecţia de artă contemporană a fost îmbogăţită în urma donaţiei pictorului Ioan Sima, Ioan Sima, descendent al unor familii românești ilustre, care au contribuit la realizarea României Mari. Va beneficia de un spaţiu nou în clădirea de pe strada Gheorghe Doja nr. 6, denumită Galeria de Artă „Ioan Sima”, căruia i se va anexa un corp nou de clădire, care va adăposti arta contemporană românească. Galeria a fost deschisă publicului larg în data de 9 iulie 1981. O expoziţie de istorie contemporană va înlocui expoziţia de artă plastică, care va cuprinde aşa-numită „epocă de aur”. Sub această formă, expoziţia de bază s-a păstrat până în decembrie 1989, iar din anul 1990 s-a reorganizat, sălile „epocii de aur” devenind sală de expoziții temporare şi depozit.
În anul 2010, clădirea a trecut printr-un proces de restaurare totală, fapt ce a dus şi la reorganizarea expoziţiei de bază. Şi clădirea Galeriei de Artă „Ioan Sima” va trece printr-un proces de reabilitare între anii 2007-2009. În prezent, expoziţia de bază este organizată în două imobile: Secţia de Istorie „Vasile Lucăcel” şi cea de artă la Galeria de Artă „Ioan Sima.
Patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău numără 221.208 bunuri de patrimoniu, o parte din acestea putând fi admirate în cadrul expoziţiilor permanente şi temporare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza:
Adulţi – |
Zilnic: 10:00 – 18:00
Luni: închis
|
Date de contact: Str. Unirii nr. 9, Zalău, judeţ Sălaj, nr. tel. 0260.612.223. |