De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu de o valoare deosebită pentru Județul Alba cât mai ales pentru cei ce locuiesc în Lupșa.
- Este in Lupșa, Județ Alba
- Construit în 1938
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Autor: Pamfil Albu
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
A fost este amplasat într-o clădire care datează din 1872, având construit parterul din piatră şi etajul din lemn. Înainte dării în folosinţă a muzeului, la parter şi-a avut sediul Jandarmeria, iar la etaj a funcţionat o casă parohiala împreună cu o şcoală. Ideea înfiinţării muzeului i-a aparţinut învăţătorului Pamfil Albu, fiind inspirat de o lăcruţă (penar) frumos sculptată, care a reprezentat de altfel primul obiect din patrimoniul muzeului care avea să prindă formă. Acest fapt se petrecea în anul 1927. După mai bine de un deceniu colecţia număra mai mult de 2.300 de piese, piese ce au fost achiziţionate de Pamfil Albu. În anul 1952, această colecţie a devenit parte din Muzeul Etnografic Lupşa. Valeriu Butură este cel care a avut o contribuţie majoră la organizarea instituţiei, ca şi director al muzeului, punând la dispoziţie mijloacele auxiliare de expunere şi păstrare a patrimoniului. În continuare, învăţătorul Albu s-a ocupat de îmbogăţirea colecţiilor, reuşind să adune 8.107 de piese muzeale, de interes naţional.
Este prezentă o colecţie de etnografie constituită dintr-o serie de obiecte de mare valoare, precum: gujbe sau gândile (lanţuri de lemn), spegmnăriţe (mosoare pentru firul de fuior), pieptenii din piele de arici, fereastră cu obloc şi cu burduf, camniţă. În cadrul muzeului se găsesc şi obiecte de valoare istorică, precum steagul participanţilor de la Unirea cea Mare de la Alba Iulia sau masa revoluţionarului Avram Iancu de la 1848.
Muzeul mai deţine şi o colecţie de costume populare, ce acum câteva sute de ani, au fost purtate de moţi, colecţie, de altfel, unică în ţară. Patrimoniul muzeului mai cuprinde colecţii de cărţi rare din secolele XVII – XVIII, icoane pictate pe lemn şi sticlă din secolele XVIII – XIX, minereuri, numismatică, precum şi o vastă colecţie de diverse obiecte şi piese de valoare. Muzeul etnografic din Lupşa a reuşit să ilustreze satul românesc din această zonă, cu obiceiurile, tradiţiile şi meşteşugurile sale. Datorită numărului de exponate, muzeul a mai primit o clădire, care odată a fost sediul Primăriei şi al Poştei locale.
Preț intrare |
Orar de vizită |
– |
Iarna: Marți – Duminică: 09:00 – 13:00/ 14:00-19:00 Vara: Marți – Duminica: 09:00 – 13:00/ 14:00 – 18:00 |
Date de contact: Strada Principală nr.7, Lupșa, Alba, telefon 0258.769.084. |