De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că adăposteşte colecţii veritabile etnografice şi culturale, însumând un număr de peste 3.500 de exponate!
- Este în satul Târpeşti, comuna Petricani, judeţ Neamţ
- Construit în 1964
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Neculai Popa
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul etno-folcloric “Neculai Popa” se află în satul Târpeşti, judeţul Neamţ şi este cel mai mare muzeu particular de artă populară din România, înfiinţat în anul 1964, de cel meşterul popular şi poetul Neculai Popa (13 august 1919-20 octombrie 2010).
Pasiunea sa pentru sculptat a început a se manifesta încă de mic copil, când sculpta şi cioplea în lemn, piatră şi gresie.
Muzeul a fost deschis în casa sa şi în prezent adăposteşte peste 3.500 de exponate create şi adunate de meşterul Neculai Popa de-a lungul timpului, de la măşti, obiecte de ceramică de la Cucuteni, obiecte dacice, la costume populare, obiecte din lemn, sticlă, marmură, fier, curele ciobăneşti, icoane pictate pe lemn şi sticlă, ouă încondeiate, săbii, numismatică, fotografii şi multe altele.
Expoziţia permamentă a muzeului este expusă în patru camere, precum şi într-un pavilion special, construit în anul 1976. Aceasta, datorită diversităţii exponatelor, a fost grupată în mai multe colecţii:
– Mărturii arheologice rezultate din săpăturile ce au fost organizate în localitate şi în alte zone învecinate
Colecţia de etnografie locală: obiecte utilitare, decorative şi piese de port popular specifice zonei (instrumente de tors, fiare de călcat, unelte de păstorit, râşniţe de măcinat, gramofoane, jug de tras boii, doniţă folosită la mulsul vacilor, oluri în care apa era dusă la câmp, chimire de piele etc.)
– Colecţia de numismatică: piese antice şi piese actuale, româneşti şi străine,
– Colecţie de pictură naivă românească: lucrări realizate de artistul Neculai Popa
– Colecţia de icoane şi obiecte de cult.
– Colecţia de măşti realizate de Neculai Popa
Colecţia de măşti realizate de meşterul Neculai Popa sunt expuse pe prispa casei şi sunt împărţite în două categorii: antropomorfe şi denumite sugestiv Urât, Cucoană, Bătrân, Babă, Anul Nou, Anul Vechi, Negustor, Ofiţer, Evreu, Ţigan, Ţigancă şi zoomorfe, de exemplu măşti de capră, berbec, urs etc.
O parte din aceste măşti sunt folosite de tinerii satului cu ocazia diverselor datini şi ritualuri tradiţionale. De asemenea, în curtea muzeului se ţin recitaluri de colinde, şinute de copii din Târpeşti şi din satele învecinate.
În curtea muzeului sunt expuse şi sculpturi în piatră şi lemn, ce reprezintă chirpuri de oameni, care aduc a cele de pe Insula Paştelui sau poveşti din viaţa oamenilor.
Debutul lui Neculai Popa ca şi sculptor naiv are loc în anul 1958, începând să participe la o serie de evenimente, locale, naţionale şi internaţionale, care i-au oferit ocazia de a-şi promova arta şi de a deveni cunoscut atât naţional, cât şi internaţional. Va deveni cunoscut în special pentru chipurile de daci şi romani, similare cu cel al statuilor din Insula Paştelui.
Lucrările sale au ajuns să facă ocolul lumii, fiind expuse în ţări precum Anglia, Italia, Elveţia, Polonia, Suedia, Olanda, Belgia, Cehia, Japonia, China, Mongolia, Rusia etc.
Preț intrare |
Orar de vizită |
5 RON – străini/ pers.
3 RON – români/ pers.
|
Luni – Duminică: 08:00 – 21:00 |
Date de contact: Târpeşti, judeţ Neamţ, persoană contact: Elena Popa – 0747/134040. |