De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că aici poţi admira ştergare româneşti şi războaie de ţesut.
- Este în Buhuşi, Județul Bacău
- Construit în 1977
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Ţesutului şi Postăvăritului, secţie a Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău, îşi expune colecţiile în fostul conac al boierului Toader Buhuş, construit în secolul al XVIII-lea…
- Cod Monument Istoric: BC-II-a-B-00801
Muzeul Ţesutului şi Postăvăritului a fost inaugurat în 1977, reorganizat şi îmbogăţit în 1991. Până în 2007, aici a existat şi un parc zoologic.
Muzeul prezintă documente de istorie contemporană cu referire la mişcarea muncitorească, dar utilaje tehnice care ilustrează istoria industriei textile a locului: darac de scărmănat lâna, mici subansamble, războaie de ţesut, meliţă, roţi de tors, suveici, cataloage cu mostre de stofe, costume naţionale, ştergare etc.
Aici găsim fotografii şi obiecte care descriu istoria postăvăritului în zonă. Mai mult, Muzeul din Buhuş oferă vizitatorilor posibilitatea de a afla informații legate de istoria Fabricii de Confecții din oraș. Colecţia de ştergare completează expoziţia şi atrage atenţia turiştilor prin meticulozitatea cu care sunt lucrate.
Conacul familiei Buhuş a fost ridicat în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Stilul edificiului este neoclasic. Cel ce l-a construit a fost însuşi Toader Buhuş.
Orașul Buhuși este situat în estul României la 230-235 m altitudine. Cercetările ahelologice su scos la iveală urme ale locuirii zonei încă din paleolitic. Însă prima atestare documentară datează din 1438, unde apare sub numele de Bodești. Noul nume, cel actual al comunei, provine de la numele familiei Buhuș, care a stăpânit o perioadă îndelungată aceste locuri. Numele este rezultatul unei evoluţii toponimice: Bodeștii lui Buhuș, Bodeștii Buhușoaiei, Buhușoaia.
Buhuşi a fost declarat târg în 1819 și oraș în anul 1930. După declararea sa ca târg, orașul începe să se dezvolte și devine centru meștesugăresc. În aceste condiții, la sfârșitul secolului XIX se deschide fabrica de postav – cea mai veche din România. La sfârșitul secolului XX este distrusă și adusă la faliment de către guvernele postcomuniste. Cu tradiţia postăvăritului, astăzi este reprezentat sub forma unui muzeu în cel ai important edificiu al oraşului, un monument istoric.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Taxă vizitare individuală – 4 RONpers;
Taxă elevi, studenți, persoane cu handicap – 1 RON/pers;
Taxă pentru grupuri organizate– 2 RON/pers;
Taxă ghidaj pentru vizitatori individuali – 8 RON.
Taxa foto – 10 RON
Taxa video – 15 RON
|
Luni – Vineri: 8.00-16.00 |
Date de contact: Bradului nr. 17, Buhuşi, judeţul Bacău (pe drumul care face legătura dintre Bacău și Piatra Neamț). |
|
|