- Este in Călăraşi, judeţ Călăraţi
- Anul înfiinţării: 1950, 2003, 2012
- Deschis turiştilor cu taxa de vizitare.
Muzeul Dunării de Jos funcționează în 3 locații diferite din orașul Călărași, județul Călărași. Corpul central al muzeului, ce găzduiește secția de Arheologie romană, bizantină, Etnografie și Artă plastică românească se află în Str. Progresului nr. 4…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Conditii de vizitare: partial/ghid/doar in anotimp/inchis turistilor
Muzeul din Călăraşi a luat fiinţă în anul 1950. Între 1968 – 1981 a funcţionat ca secţie de istorie şi arheologie a Muzeului Judeţean Ialomiţa. În anul 1981, Secţia Arheologie se transformă în Muzeul Judeţean Călăraşi, iar în anul 1990 devine Muzeul Dunării de Jos. Clădirea muzeului este monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Expoziţia permanentă prezintă publicului expoziţii tematice şi bogate colecţii de arheologie (ceramică, figurine antropomorfe şi zoomorfe, vetre, unelte, fragmente de edificii din neo-eneolitic din situl arheologic Sultana – Malu Roşu, plastică antropomorfă de epocă romană, colecţie de opaiţe romane, ceramică smălţuită şi podoabe bizantine de la Păcuiu lui Soare), numismatică antică şi medievală, exponate care ilustrează istoria locală.
Mai târziu, Muzeul Dunării de Jos se îmbogățește cu două secții noi.
În 2003 Muzeul Dunării de Jos înfiinţează Serviciul Arheologie în Str. 1 Decembrie, bl. A17, parter (Arcadia), vis-a-vis de Primăria Municipiului Călăraşi. Activitatea sa se bazează pe cercetarea arheologică sistematică, de salvare şi de teren, supravegherea arheologică, organizarea de manifestări cu specific arheologic (expoziţii, simpozioane, comunicări ştiinţifice etc). Tot aici funcționează și Secţia de etnografie şi artă populară a cărei colecţie cuprinde peste 700 de piese reprezentate de obiecte de port popular, unelte pe domenii de activitate, textile (scoarţe, textile de de interior, ştergare), ustensile casnice, utilaje de prelucrare a lânii, icoane, obiecte folosite în industria casnică textilă.
În data de 9 iunie 2012 s-a deschis Secţia „Tezaur şi arheologie” a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, într-o nouă locaţie din str. 1 Decembrie 1918 (la demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi). Clădirea este dotată cu aparatură modernă de ultimă generaţie, ce asigură o securitate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Acest fapt a făcut posibilă expunerea în premieră a unor piese excepţionale ce fac parte din Tezaurul muzeului (monede, podoabe de aur şi argint etc.), patrimoniu care ilustrează evoluţia comunităţilor dunărene din preistorie până la sfârşitul antichităţii. Sunt expuse publicului larg o serie de piese arheologice din neolitic (vase şi cupe din cultura Boian, figurine aparţinând culturilor Gumelniţa şi Hamangia) şi piese numismatice descoperite pe teritoriul judeţului Călăraşi precum : tezaurul de tetradrahme thasiene de la Boşneagu, tezaurul de denari romani republicani de la Jegălia şi tezaurul de la Bora alcătuit din monede de aur şi argint din secolul XVI.
Muzeul Dunării de Jos desfășoară și o activitate de restaurare atât în cadrul laboratorului cât şi prin intermediul laboratorului mobil de restaurare, pe şantierele arheologice de la Grădiştea Coslogeni, Sultana Malu Roşu, Măriuţa La Movilă, Căscioarele, Durostorum etc.
Pret intrare |
Orar de vizita |
Zilnic:10:00 – 18:00 |
|
Date de contact: Strada Progresului nr. 4, Călăraşi, judeţul Călăraşi, nr. telefon: 0242.313.161; 0242/311.974. |
|
|