De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că în acest muzeu prezintă bogăţile naturii din Ţara Dornelor.
- Este în Vatra Dornei, Județ Suceava
- Construit în 1952
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
A fost înfiinţat în 1952 şi deschis oficial în 1957. Este împărţit în 2 secţii: secţia de faună şi floră din zona Dornelor şi Secţia de Cinegetică a Judeţului. Exponatele de natură faunistică şi floristică sunt prezentate, redând aspecte din mediul lor natural ceea ce dă un plus de atractivitate pentru vizitatori.
Ideea de a se înființa un muzeu al Dornelor a aparţinut oamenilor iluminaţi din această zonă și din acea vreme. În vremea aceea, datorită unor descoperiri arheologice făcute de Alexandru Xenopol, și, din dorința de a le face cunoscute, s-a înfiinţat astfel un muzeu local, pe mai multe teme. Domeniul arheologiei şi etnografiei a fost o muncă ușoară, de accea rezultatele s-au văzut mai uşor, însă în domeniul ştiinţelor naturii lucrurile nu s-au desfășurat atât de repede, durând ceva vreme. Văzând că lucrurile se mișcă într-un ritm lent, s-a hotărât cumpărarea unei colecţii ce a fost realizată de Dumitru Andreescu din Dorna Cândreni. Colecţia respectivă conţinea un bogat portofoliu din domeniul ştiinţelor naturii cu specii de păsări şi mamifere, cu ierbare, insecte, roci şi minerale.
Flora din Ţara Dornelor este foarte bogată în specii de tot felul. Sunt prezente specii rare, endemice, dar și relicte glaciare. La parter este prezentă colecţia cinegetică. Următoarea încăpere prezintă viaţa cervideelor, trofee de selecţie şi un interior vânătoresc destul de vast, constituit din obiecte, precum coarne căzute, blănuri, capete de căprior naturalizate şi multe altele. Sunt prezentate şi obiecte confecţionate din blănuri, coarne, picioruşe de căprior care ilustrează bogăţia acestor locuri din punct de vedere vânătoresc, precum şi valorificarea vânatului.
În ultima sală sunt expuse trofeele vânătorești, ca cele de blană, trofee de coarne şi de colţi de mistreţ, unele dintre acestea fiind medaliate de-a lungul timpului. Familii de cerbi şi căpriori, urşi bruni, vulturul pleşuv brun, cocoșul de munte, cocoşul de mesteacăn, precum şi multe specii de păsări şi manifere sunt specii rare ce pot fi întâlnite în aceste expoziții.
Ocazional, muzeul găzduieşte şi expoziţii temporare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 3 RON |
Marți – Vineri: 10:00 – 17:00
Sâmbătă – Duminică: 9:00 – 14:00
Luni: închis
|
Date de contact: Strada Unirii, nr. 3, Vatra Dornei, Suceava, telefon: 0230.371.368. |