De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre muzeele de referinţe din ţară şi care găzduieşte o expoziţie de peşti fosili oligoceni, unici în lume!
- Este în Piatra Neamţ, judeţ Neamţ
- Anul înfiinţării: 1960
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Mihai Ciobanu
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de Ştiinţe Naturale se află pe strada Petru Rareş nr. 26 din Piatra Neamţ. Ideea unui muzeu dedicate ştiinţelor naturale a început să prindă contur înncepând cu data de 1 septembrie 1960, când a fost înfiinţată Secţia de Ştiinţe Naturale din cadrul Muzeului de Arheologie Piatra Neamţ, la iniţiativa muzeografului Mihai Ciobanu.
În anul 1961, istoricul Iulian Antonescu donează o clădire care să adăpostească un viitor muzeu de ştiinţe naturale, a cărui amenajare se derulează pe o perioadă mai lungă. În anul 1965, secţia de Ştiinţe naturale devine de sine stătătoare. Între anii 1965-1969 se definitivează expoziţia permanentă a muzeului, care include şi colecţii ştiinţifice, astfel că în data de 15 noiembrie este deschisă publicului.
Colecţia expoziţiei permanente a continuat să se îmbogăţească pe parcursul anilor, fiind reactualizată periodic. În anul 1980, expoziţia permanentă va fi refăcută complet. Între anii 1992-1993, sunt reorganizate exponatele de mineralogie-petrografie, se introduce sistemul de frize pentru a prezenta evoluţia scoarţei terestre, iar în sălile 2 şi 3, sunt introduse paleo-landşafturi care prezintă evoluţia vieţii pe ere şi perioade geologice. În anul 2007, interiorul muzeului este supus unor lucrări de amenajare, ocazie cu care, expoziţia se întregeşte cu exponate naturale şi materiale grafice.
Una dintre cele mai valoroase colecţii ale muzeului este colecţia de peşti fosili oligoceni colectaţi din punctele fosilifere Cozla, Pietricica, Cernegura şi Agarcia, colecţie unică în ţară. Biologul român Leon C. Cosmovici este cel care a descoperit primii peşti fosili oligoceni în munţii Pietricica şi Cozla, în anul 1883.
Muzeul de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ prezintă o imagine a regiunii Neamţ, din mai multe perspective şi anume geologică, geomorfologică, paleontologică, floristică şi faunistică, în acest sens, expoziţia permanentă fiind împărţită în două categorii mari: evoluţia scoarţei terestre şi a vieţii din punct de vedere geologic şi flora şi fauna judeţului Neamţ.
Categoria dedicată faunei, florei şi vegetaţiei din regiunea Neamţ este frumos prezentată prin intermediul dioramelor, biogrupelor, vitrinelor, trofeelor de specii ocrotite, hărţilor cu rezervaţii naturale şi monumente ale naturii, precum şi a unor materiale naturale, conservate prin folosirea unor tehnici speciale.
Categoria dedicată prezentării evoluţiei scoarţei terestre şi a vieţii din punct de vedere geologic prezintă minerale, flori de mină, roci (magmatice, sedimentare şi metamorfice), însoţite de paleo-landşafturi şi hărţi paleogeografice, precum şi materiale paleontologice.
De-a lungul timpului, muzeul a găzduit numeroase expoziţii temporare şi itinerante, precum:
“Evoluţia vieţii de-a lungul erelor geologice”, 1983 – 1989;
“Terra şi protecţia mediului înconjurător”, 1984 – 1985;
”Plantele medicinale- izvor de sănătate”, 1989-1993;
“Comori cinegetice din fauna carpatină”, 1996;
“Parcul Naţional Ceahlău în strategia naţională de protecţie a mediului înconjurător”, 1999;
“Parcuri naţionale și naturale din judeţul Neamţ”, 2008;
“Fauna de peşti fosili de la Piatra-Neamţ”, 2009;
“Cuiburi și ouă” – în colaborare cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi”, 2011.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Elevi, studenţi şi militari – 2 RON
Individual şi grup adulţi – 3 RON
Taxă fotografiere şi filmare – 10 RON
|
Aprilie – septembrie:
Marţi – Duminică: 10:00 – 18:00 Octombrie – martie:
Marţi – Duminică: 09:00 – 17:00 |
Date de contact: strada Petru Rareş, nr. 26, Piatra-Neamţ, nr. telefon: 0233.224.211. |