- Este in Târgu Mureş, Județul Mureş
- Deschis spre vizitare, cu structura actuală, în 1988
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Târgu Mureş este o instituţie cu o istorie interesantă, zbuciumată…
- Arhitect: Kiss Istvan
- Cod monument Istoric: MS-II-m-A-15510
- Condiții de vizitare: conform orarului
Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Târgu Mureş este amenajat într-o clădire construită între anii 1890 şi 1893. În imobil a funcţionat, iniţial, Muzeul Secuiesc al Meseriilor şi, mai apoi, Muzeul Judeţean Mureş, cu secţia de istorie şi arheologie. Festivităţile de deschidere a muzeului au avut loc la la 27 iunie 1893.
Primele discuţii în vederea înfiinţării unei institutii muzeale au fost purtate în 1874 la o şedinţă a Asociaţiei Secuieşti de Cultură, dar planurile s-au concretizat abia în 1885. Atunci s-a proiectat planul unui Muzeu al Industriei si Mestesugurilor, ce urma a fi construit pe un teren oferit de către edilii oraşului şi care făcea parte din terenurile de exerciţiu ale pompierilor (pe fosta stradă a Luntraşilor, azi Horia). Proiectul a fost încredinţat arhitectului şi profesorului universitar Kiss Istvan, iar lucrările au demarat în 1890, avîndu-i drept antreprenori pe Sofalvi Jozsef si Soós Pál. Construcţia a fost finalizată în 1894 şi combina stilurile arhitecturale: neoclasic, cu elemente greceşi, şi specific Renaşterii italiene. Statuile din timpanul faţadei au fost realizate de Rona Jozséf.
Originea unei colecţii de „istorie naturală” la Târgu-Mureş se situează, însă, în jurul anului 1931, când Aurel Filimon şi-a propus să înfiinţeze un muzeu ce cuprindea, pe lângă piese arheologice şi etnografice şi o serie de materiale paleontologice, mineralogice, botanice şi zoologice. Filimon intenţiona să valorifice colecţiile personale de botanică (peste 3.000 de plante), de entomologie (6.600 specii de insecte), de mineralogie, de petrografie şi paleontologie (peste 4.000 piese), pentru înfiinţarea muzeului desfăşurînd şi relaţii de schimb cu diferiţi colecţionari din străinătate.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a pierdut, însă, o mare parte din materialul expoziţional, cel de ştiinţele naturii, expus în pavilioanele expoziţionale de la Bucureşti, fiind distrus în totalitate. Materialul rămas a fost inclus în secţia de istorie şi de etnografie, găzduită în Palatul Culturii. Până în 1957 clădirea din Târgu Mureş a funcţionat ca internat. După această dată a devenit din nou muzeu sub denumirea de Muzeul Judeţean din Târgu Mureş. Aici au fost expuse diverse piese ce reprezentau: arta industrială, istorie, meşteşuguri şi etnografie, iar din 1968 a adăpostit o expoziţie de istorie (incluzînd perioadele neolitic şi până la sfârşitul epocii feudale). În cladire a fost amenajat un muzeu de ştiinţe ale naturii începînd cu anul 1988.
Actuala expoziţie permanentă reprezintă o selecţie din totalul celor 70.000 de piese păstrate în condiţii speciale în depozitele instituţiei. Expoziţia este organizată pe secţiuni şi cuprinde: minerale şi roci, elemente de paleontologie, elemente reprezentative pentru flora şi fauna din Judeţul Mureş, piese sugestive dedicate protejării mediului înconjurător, plante medicinale şi păsări rare.
Însuşi modul de expunere se bazează pe principii ecologice şi variază în funcţie de tipul exponatelor. Aici vei găsi prezentate reţele şi piramide trofice, vitrine cu flori de mină, esenţe lemnoase, fosile de animale, specii de insecte şi multe altele. Traseul turiştilor este înlesnit de prezenţa panourilor explicative precum cel cu migraţia păsărilor.
Muzeul deţine şi o dioramă de mari dimensiuni unde sunt prezentate publicului patru ecosisteme naturale specifice în cele patru anotimpuri: lacul de câmpie cu păsările specifice, o zonă din Câmpia Transilvaniei, o pădure de foioase şi o pădure de conifere. O piesă interesant de studiat este un impozant trofeu de cerb carpatin.
Prețuri |
Orar de vizită |
– vizitare: adulţi – 5 RON, copii, elevi, studenţi – 2 RON, pensionari – 2 RON, persoane cu handicap – gratuit, abonament adulţi – 10 RON, abonament elevi, studenţi – 8 RON, abonament familie – 10 RON, abonament profesori – 10 RON; – participare la ateliere de lucru: 10 RON/lună; – închiriere sală conferinţe (cu aparatură): 30 RON/oră; – fotografiere: – filmare: |
Marţi – Vineri: 09:00 – 16:00 |
Date de contact: Str. Horea 24, Târgu-Mureş, judeţ Mureş. |
|
|