De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu atipic care adăposteşte un întreg sit arheologic.
- Este în Cucuteni, Județ Iaşi
- Unitate geografică: Podişul Moldovei
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Datare: secolul XX
- Origini: geto-dacice
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni prezintă o parte a arheologiei preistorice, cea daco-getică, fiind unul dintre cele mai impresionante muzee din ţară prin unicitatea sa. Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni, subordonat Complexului Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi, este localizat la marginea de nord a satului Cucuteni, pe dealul Gosan, în punctul „La pietrărie”. Reprezintă o necropolă tumulară princiară daco-getică, datată în secolul al IV-lea a.Hr., cu opt tumuli (movile funerare).
Muzeul a fost înfiinţat în anul 1985, după ce construcţia de protecţie a fost ridicată peste sit. Construcţia are o imagine modernistă., este rotundă, iar acoperişul se înalţă lent, dar spre vârf se ţuguie brusc. Pentru a funcţiona ca un muzeu, aici sunt prezente şi elemente de istorie locală, precum şi vitrine cu piese de arheologie originale datând din perioada culturii cucuteniene.
Aici poţi vedea situl în forma sa pură, cu săpături, straturi, fragmente de ziduri, fundaţii, dar şi ceramica impresionantă, pictată a culturii. Sunt, de asemenea, şi rămăşiţe ale aşezării de odinioară, peste care se suprapun urmele locuirii geto-dacice mai târzii.
Trei dintre movilele funerare de aici au fost cercetate intens de către arheologi, cea mai mare dintre ele (movila nr. 2, cu înălţimea de 3,30 m şi diametrul de 35 m) fiind protejată de o construcţie specială ridicată în 1984, cu prilejul centenarului descoperirii culturii Cucuteni. Movila adăposteşte un fel de incintă de piatră, în formă rotunjită, prevăzută în partea de SE cu o cale de acces. În cuprinsul incintei s-au descoperit patru morminte de incineraţie, unul principal pentru care s-a ridicat movila şi trei secundare. Modul de construcţie al edificiului (fără stâlpi de susţinere) ce adăposteşte movila permite o vedere generală asupra tumulului secţionat.
Mai jos de muzeu există o expoziţie de sculptură tradiţională, în lemn. Aici există şi un alt sit arheologic, unde se dezgroapă piese aparţinând culturii Cucuteni.
Cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia şi se caracterizează printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată. A apărut înainte cu câteva sute de ani faţă de toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar cu o ceramică dintr-o cultură neolitică din China, însă între cele două există o diferenţă de timp de aproximativ un mileniu.
Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roşul, albul şi negrul, cu unele variaţii în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor. Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante
De asemenea, ceramica descoperită în nivelele de locuire este reprezentativă pentru toate fazele culturii Cucuteni. Ies în evidenţă ceramica pictată şi figurinele antromorfe şi zoomorfe făcute din lut ars. În situl arheologic de la Cucuteni s-au găsit şi figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.
Accesul la Muzeul de Sit se face pe DN 28A sau DN 28B, comuna Cucuteni aflându-se între Iaşi şi Paşcani, la doar 8 km de Târgu Frumos.
Preț intrare |
Orar de vizită |
4 RON |
Marţi – Duminică: 8:00 – 16:00 (vara) |
|
|
|