- Este in Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Înfiinţat în 1834
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Capitală unde vei putea experimenta o experienţă multisenzorială.
- Constructor/ Autor: Instituţia a fost înfiinţată în data de 3 noiembrie 1834, la iniţiativa Marelui Ban Mihalache Ghica. Sediul actual a fost construit, la iniţiativa Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893-1944, de către inginerul Mihail Rocco, iar faţada a fost proiectată de inginerul Grigore Cerchez.
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-18983
- Conditii de vizitare: între limitele fixate în orar, contra cost
Mai exact, muzeul este situat în Şos. Kiseleff nr.1, vizavi de clădirea Guvernului şi alături de Muzeul Ţăranului Român.
Instituţia a fost înfiinţată în data de 3 noiembrie 1834, la iniţiativa Marelui Ban Mihalache Ghica (fratele domnitorului Alexandru Ghica) care a donat un număr considerabil de monede greceşti, romane, bizantine, minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări, mamifere, opere de artă, transformînd muzeul dintr-un cabinet de istorie naturală, aşa cum fusese conceput iniţial, într-o instituţie mixtă, unde, printre curiozităţile naturale se puteau găsi şi tablouri vechi, antichităţi.
Muzeul a fost găzduit în diverse clădiri din Bucureşti. Sediul actual a fost construit la iniţiativa Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893-1944, cel care a modernizat instituţia şi a îmbogăţit-o cu piese din întreaga lume. Totodată lui G.Antipa i se datorează realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice.
Clădirea în care se adăposteşte Muzeul astăzi a fost inaugurată în data de 24 mai 1908. Proiectul clădirii a fost realizat de către inginerul Mihail Rocco, la indicaţiile lui G. Antipa, iar faţada a fost proiectată de inginerul Grigore Cerchez.
La ora actuală, patrimoniul muzeului numără peste 2 milioane de piese, grupate în colecţii zoologice, paleontologice, minerale şi roci şi etnografice.
Principalele funcţii ale sale sunt: muzeologia, respectiv conservarea (restaurarea, prezentarea colecţiilor pentru cercetători, corpuri didactice, public) cercetarea (lucrări ştiinţifice, publicaţii de gen), învăţământul (conferinţe, publicarea de documente, cărţi , broşuri etc.)
De curând Muzeul Antipa a trecut printr-o altă etapă de renovare şi modernizare, fiind redeschis la 17 septembrie 2011.
Vitrinele sunt cu totul diferite, iar informaţiile sunt prezentate şi prin intermediul dispozitivelor de ultimă generaţie (monitoare, butoane interactive, ecrane tactile). Colecţia muzeului a fost îmbogăţită cu alte 37 de obiecte donate de miliardarul român Gheorghe Iaciu, între care se numără un cap de elefant naturalizat, expus chiar la intrarea în muzeu.
Muzeul este organizat pe trei zone de vizitare: „Biodiversitatea României”- la demisol, la parter sunt expuse ecosisteme de pe toată suprafaţa Globului, iar etajul este rezervat preistoriei şi istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei şi biologiei marine. Exponatele sunt însoţite de dispozitive ce oferă vizitatorilor comentarii audio, în limbile română, franceză şi engleză.
În lunile de vară muzeul este închis lunea, iar programul este de marţi până duminică de la 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19), iar iarna: lunea este închis, iar programul este de marţi – duminică de la 10-18 (ultimul vizitator intră la ora 17).
Biletul pentru adulţi poate fi achiziţionat la preţul de 20 de lei, pentru elevi şi studenţi intrarea fiind de 5 lei.
Dacă doreşti să fotografiezi, află că există o taxă de fotografiere interioară fără blitz de 10 lei/vizită şi taxe mult mai exorbitante dacă eşti fotograf profesionist (1240 lei/oră) sau cameraman (2480 lei/oră filmarea în regim profesionist).
Există şi multiple mijloace de transport până la Muzeul „Grigore Antipa” şi anume: metrou până la staţia Piaţa Victoriei, autobuz (liniile 182, 300, 783, 784) şi tramvai (liniile 24, 34, 46, 1, 45).
Pret intrare |
Orar de vizita |
Adulţi – 20 RON |
Iarna: Luni – închis
Marţi- Vineri: 10-18
Luni: închis |
Date de contact: Şos. Kiseleff nr. 1, Bucureşti, sector 1. |
|
|