- Este in Hârlău, Județul Iaşi
- Înfiinţat în 1985
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Istorie din Hârlău se află în Casa Tăutu, de pe strada Logofăt Tăutu nr. 7, alături de un muzeu botezat cu vin…
- Cod monument Istoric: IS-II-m-B-04176
Casa în care se află astăzi Muzeul de Istorie al Oraşului Hârlău a fost construită în secolele XVII-XVIII şi este vechea reşedinţă boierească a unuia dintre descendenţii logofătului Ioan Tăutu. Între anii 1875-1975, în acest imobil a funcţionat un Oficiu Poştal. Clădirea a trecut printr-un proces de renovare, după cel de-al Doilea Război Mondial. S-au îndepărtat sobele vechi și a fost instalată o centrală termică, iar pardoselile din încăperile de la demisol au fost înlocuite cu unele din beton. Planșeele din trei încăperi au fost la rândul lor refăcute din beton. După restaurarea clădirii, în 1985, aici s-a amenajat Muzeul de Istorie din Hârlău (astăzi în subordinea Muzeului de Istorie a Moldovei din Iaşi).
Alte lucrări de reparație și de consolidare a clădirii au fost inițiate în 1999. Scopul lor a fost crearea unui dren perimetral, pentru a elimina riscul de inundare a demisolului și a pivniței. Cu această ocazie, s-au identificat la demisol alte noi spații de depozitare a alimentelor, umplute, anterior, cu pământ.
Clădirea are astăzi o structură complexă, cu demisol, parter, ziduri din piatră groase, de aproape un metru, acoperiș din tablă, în patru ape și patru coșuri de fum, decorative. Interiorul este format dintr-un hol central, longitudinal, din care se pătrunde în șase camere, dispuse câte trei, simetric, pe partea dreaptă și pe partea stângă. La demisol se ajunge coborînd pe o scară din lemn, ce pornește de la nivelul parterului sau direct de la exterior, printr-o ușă aflată în partea vestică a clădirii. În pivniță se accede coborînd pe o scară de la nivelul demisolului. Înăuntrul imobilului sunt expuse vase, unelte şi idoli ce aparţin Culturii Cucuteni, inele, cercei descoperite la Curtea Domnească de la Hârlău. Alături de acestea există obiecte din ceramică dacice, arme şi medalii militare din secolul al XIX-lea, monede dacice, romane şi medievale, dar şi diverse obiecte de patrimoniu pentru a marca momentele de referință din istoria ţării.
La 20 iulie 2006, după finalizarea lucrărilor de consolidare, în imobil s-a inaugurat Muzeul Viei şi Vinului din Moldova, ce ilustrează principalele etape din viaţa omului când se consumă vinul: la naştere, la nuntă sau la moarte. În sălile dedicate sunt expuse piese etnografice, dar și instalații și obiecte specifice domeniului viticol: butoaie, ulcioare, teascuri, fierbătoare, un răboj pe care se nota numărul de găleți de vin scoase din butoi etc. Există şi o sală destinată ceramicii din zonă și vaselor din care se servea vinul. În alte încăperi sunt amenajate: o butnărie din secolul al XVII-lea, pentru a descrie felul în care se confecționau butoaiele, o cramă din județul Vaslui și o cameră de han. Se regăsesc și săli decorate în scopul reprezentării diverselor ritualuri din viața omului: nașterea copiilor, datinile de nuntă, ritualurile înmormântării.
În clădire sunt organizate periodic lansări de carte, expoziţii de pictură sau diverse evenimente culturale, iar curtea găzduieşte spectacole folclorice cu degustări de vinuri. În faţa imobilului se află bustul domnitorului Petru Rareş.
Orar de vizită: marti – duminica: 10:00 – 17:00 |
Date de contact: Str. Logofăt Tăutu nr. 7.