De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că în această clădire a funcţionat prima farmacie din Cluj!
- Este in Cluj Napoca, Județ Cluj
- Construit în sec. al XV-lea
- Anul înfiinţării: 1954
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Farmaciei este adăpostit într-o clădire specială, declarată monument istoric şi de arhitectură, şi anume Casa Hintz…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07495
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Ce face ca această clădire să fie specială, este faptul că, începând cu anul 1573, aici a funcţionat prima farmacie din Cluj. Clădirea, numită uneori Casa Mauksch-Hintz, datează cel târziu de la începutul sec. al XVI-lea. În perioada aceea, vechile ziduri ale oraşului au fost înlocuite cu cele medievale, iar pe latura nordică a Pieţei Centrale au fost ridicate case noi.
În anul 1752, clădirea a fost închiriată farmaciştilor particulari, primul chiriaş fiind farmacistul Tobias Mauksch, care a fost şi demnitar al Bisericii Evanghelice-Luterane, aflată peste drum.
În anul 1766, casa intră în posesia familiei Mauksch şi trece printr-o perioadă de renovare, cu influenţe puternice ale stiului baroc. În acelaşi an sunt realizate picturile murale din Officina şi stucaturile, iar faţada principală se remodelează. Merită menţionat faptul că în fosta Officina se mai păstrează în prezent o pictură murală unică în România, pe bolţi şi pe partea superioară a pereţilor.
În jurul anului 1820, faţada casei a fost refăcută în stil clasic. În anul 1863, farmacia intră în proprietatea familiei Hintz, fiind moştenită de la familia Slaby. Într-o fotografie din anul 1868, casa se prezenta astfel: la parter, avea striuri decorative, iar etajul era decorat cu pilaştri. Geamurile aveau chenare ornamentale şi panouri semicirculare, cu décor în relief. În anul 1904, casa deja suportase o serie de modificări: panourile de deasupra golurilor erau refăcute cu chenare noi de tencuială, închise în segment de cerc şi decorate cu console aparente, în formă de volută.
În anul 1949, spaţiul este naţionalizat, iar farmacia este transformată într-o plăcintărie.
În anul 1950, o încăpere a casei a fost dărâmată pentru a face loc pasajului pietenonal existent astăzi, iar faţada clădirii a fost refăcută, într-un stil mai simplu, fără elemente de décor.
Casa are patru ferestre orientate spre Piaţa Unirii, iar aripa mai lungă este situată pe strada Regelui Ferdinand. În prezent, se mai pot observa elemente renascentiste în câteva camere de la parter, în în curtea îngustă şi în pivniţă.
În anul 1954, spaţiul devine muzeu al farmaciei, în urma intervenţiei profesorului Valeriu Bologa, fondator al şcolii de istoria medicinii din Cluj.
În prezent, clădirea adăposteşte Colecţia de Istorie a Farmaciei a Muzeului de Istorie a Transilvaniei şi cuprinde în jur de 3000 de exponate, precum instrumente de laborator, sigilii ale farmaciilor, vase de faianţă şi sticlă, mobilier vechi, prese, cântare etc.
Preț intrare | Orar de vizită |
Adulţi: 5,20 RON Studenţi: 3,09 RONPentru grupuri organizate se pot face vizite în afara acestui orar, cu programare prealabilă.
|
Luni, marţi, miercuri şi vineri: 10:00-16:00
Joi: 12:00-18:00 Sâmbătă și duminică: închis.
|
Date de contact: str. Regele Ferdinand nr. 1, colţ cu Piaţa Unirii din Cluj-Nap, judeţ Cluj, nr. tel 0264.597567. |
This entry was posted in Institutii de cultura