De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este singurul muzeu de etnografie extra-europeană din România!
- Este în Sibiu, Județ Sibiu
- Anul înfiinţării: 1993
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Printre muzeele inedite din ţară, se numără şi Muzeul de etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu, de altfel, singurul muzeu de etnografie extra-europeană din România…
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Printre muzeele inedite din ţară, se numără şi Muzeul de etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu, de altfel, singurul muzeu de etnografie extra-europeană din România!
Muzeul de Etnografie Universală a fost înfiinţat în data de 8 mai 1993 şi este secţie a Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Funcţionează în Casa Hermes, o clădire în stil neogotic, construită la mijlocul sec. al XIX-lea (1865-1867), care la origine a servit drept centru al breslelor şi era cunoscută sub numele „Casa Asociaţiei Micilor Meseriaşi”.
Muzeul oferă o incursiune în cultura, cuvilizaţia şi arta popoarelor extraeuropene, prin colecţii etnografice constituite din piese donate de călători Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu, în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Printre donatori se remarcă Franz Binder, Carl F. Jickeli, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Hermann von Hannenheim, Karl Meliska şi mulţi alţii.
Patrimoniul muzeului s-a îmbogăţit considerabil după anul 1990 în special cu obiecte de artizanat, în urma unor donaţii, schimburi de colecţii şi achiziţii: colecţia congoleză Rang, colecţiile de jucării tradiţionale japoneze, de păpuşi etnografice indiene, de costume ale minorităţilor naţionale din China, precum şi cele de artizanat indonezian, ecuadorian, argentian etc.
În septembrie 1992, a fost vernisată prima expoziţie cu caracter permanent cu titlul „Din creaţia artizanală a popoarelor lumii”, urmând ca în data de 18 mai 1993, să fie vernisată a doua expoziţie cu caracter permanent cu titlul „Din cultura şi arta popoarelor lumii”.
Merită menţionat faptul că muzeul adăposteşte una dintre cele mai valoaroase colecţii de profil din lume, şi anume colecţia donată în anul 1862 de Franz Binder, care cuprinde obiecte aduse din regiunea cursului superior al Nilului Alb, din regiunea Bhar el Ghazal.
În cadrul muzeului, este expusă şi o mumie egipteană cu sarcofag din lemn veche de peste 2000 de ani, descoperită în urma săpăturilor arheologice de la Gamhud.
Sursa foto: sibiuplace.ro; ghidulmuzeelor.cimec.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON Abonament:
Adulţi – 10 RON Beneficiază de gratuitate pensionarii cu pensii sub nivelul salariului minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi, militarii în termen, copiii sub 6 ani; Ghidaj general – ghidajul se realizează la cerere, cu sau fără rezervare; |
18 mai – 15 octombrie Marţi – Duminică: 09:00 – 17:00 15 octombrie – 18 mai Marţi – Duminică: 10:00 – 18:00 |
Date de contact: Piaţa Mică, nr 11, Sibiu, judeţ Sibiu, nr. telefon: 0269.218.195. |