De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu complex, ce găzduieşte un patrimoniu de o mare valoare, constituit dintr-o impresionantă colecţie ce redă viaţa rurală, etnografia şi arta populară din Câmpia Română.
- Este în Giurgiu, Județ Giurgiu
- Construit în 1971
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: GR-II-m-A-15085
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de etnografie şi artă populară a Câmpiei Române îşi începe istoria în anul 1971, când a fost inaugurată expoziţia de bază a muzeului etnografic al Câmpiei Dunării, în cadrul unui edificiu cu valoare istorică, în stil brâncovenesc, conacul Drugănescu. Acest edificiu se află în comuna Floreşti-Stoenesşti şi a aparţinut marelui vornic din Târgovişte, Gavril Drugănescu, de unde şi numele conacului. A fost construit între anii 1710-1715 şi de-a lungul timpului a fost supus mai multor perioade de restaurări, care şi-au pus amprenta asupra stilului arhitectural. Una dintre modificările evidente a constat în adăugarea la clădirea principală a unei anexe în partea de vest. De asemenea, între anii 1940-1942, în partea de est a clădirii a fost adăugată încă o aripă, iar foişorul a fost lărgit, toate aceste modificări fiind opera arhitectului Gheorghe M. Cantacuzino. Însă, cele mai semnificative restaurări au avut loc între anii 1965-1967. În cele din urmă, muzeul a primit un profil judeţean.
Patrimoniul muzeului este unul valoros ce încearcă să reconstituie viaţa rurală, etnografia şi arta populară din regiuni precum zona Vlăsiei, Burnaşului, Lunca Dunării, Valea Mostiştei, şesul Bărăganului.
Valoarea patrimoniului, adunat de-a lungul timpului, era expus în 13 săli, muzeul mândrindu-se cu o diversitate de colecţii, de la port popular şi ţesături de interior, de o mare frumuseţe şi bogăţie ornamentală, la ceramică, industria casnică textilă, prelucrarea lemnului şi metalelor.
În iulie 2005, ca urmare a retrocedării conacului Drăgănescu, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară a Câmpiei Române a trecut sub administrarea Muzeului judeţean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, fiind mutat pentru o perioadă de timp în diverse locaţii, până la sfârşitul anului 2006, când a fost inaugurată o nouă expoziţie permanentă de ernografie la parterul sediului Consiliului judeţean Giurgiu.
Patrimoniul muzeului este constituit în mare din piese adunate din satele zonei Vlaşca, aporximativ 1700, şi este împărţit în cinci colecţii principale: ceramică, port popular, ţesături, lemn şi metal şi obiceiuri.
Colecţia de ceramică este reprezentată de o mare diversitate de obiecte de uz casnic, de la oale de fiert, la oale de dus mâncare la câmp, chiupuri pentru păstrarea alimentelor, ulcioare, străchini, ceşcuţe de ţuică din centre de olari precum Oboga, Horezu, Pisc etc.
Colecţia de port popular este constituită din costume populare pentru bărbaţi şi femei, precum şi piese separate de port popular, precum marame, fote, opinci şi multe altele.
Colecţia de ţesături este constituită din element specifice creaţiilor populare din Câmpia Română, precum şesături din cânepă, bumbac, borangic, velinţe din lână, feţe de masă, preşuri etc.
Colecţia de lemn şi metal este reprezentată de unelte şi instalaţii utilizate în ocupaţiile tradiţionale ale localnicilor (agricultura, pescuitul, viticultura, prelucrarea lemnului şi a metalelor, industria casnică textilă şi piese din gospodăria ţărănească.
Ultima colecţia şi nu cea din urmă este cea de obiceiuri, în a cărui componenţă intră şi exponate precum ştergare de nuntă, înmormântare, coş de pomeni, instrumente muzicale şi multe altele.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON |
Luni – Sâmbătă: 10:00 – 17:00 Duminică: închis |
Date de contact: Strada Bucureşti nr. 10, Giurgiu, telefon 0728.074.112. |