De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument de arhitectură de interes local, singurul de astfel din raza oraşul Calafat.
- Este în Calafat, Județ Dolj
- Anul înfiinţării: 1969
- Constructor: Adotti
- Cod monument Istoric: DJ-II-m-B-08213
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de Artă și Etnografie este un obiectiv de interes local găzduit în Palatul Marincu, situat în centrul orașului Calafat, clădire ce a fost introdusă în Patrimoniul Național, pe Lista Monumentelor Istorice, în anul 2003.
Clădirea, un monument istoric de arhitectură, ridicată între anii 1907-1914, a adăpostit de-a lungul timpului mai multe instituţii administrative şi de învăţământ. În anul 1983, Palatul Marincu trece printr-un ultim proces de renovare şi restaurări parţiale. Imobilul, ce ocupă o suprafaţă de 8.333 mp, a fost realizat de constructorul italian Adotti. Clădirea este ridicată în stilul arhitectural neoclasic de la începutul sec. al XX-lea, fiind opera constructorului italian Adotti. Se întinde pe o suprafaţă de 8.333 mp şi se caracterizează prin faţade bine proporţionate, cu scări de intrare, mărginite de câte două coloane. De asemenea, doi lei impunători, sunt postaţi de o parte şi de alte a scărilor întregesc aspectul neoclasic al clădirii.
Din 1968, în acest spaţiu funcționează Muzeul de Artă și Etnografie, al cărui patrimoniu a crescut în urma donațiilor și a achiziţiilor de artă. În cadrul muzeului, s-a creat şi o secţie, modestă, de artă populară şi etnografie, care, în prezent, numără peste 1000 de exponate. Dintre lucrările de artă românească contemporană (picturi, grafici, sculpturi) expuse în cadrul muzeului se remarcă pânze realizate de Nicolae Grigorescu, Henri Catargi sau Theodor Pallady și sculpturi făcute de Ion Irimescu, Nicu Enea, George Demetrescu Mirea. Colecţia de artă populară conţine obiecte de port, chilimuri, împletituri, unelte, obiecte de uz casnic.
Muzeul organizează expoziţii permamente în care sunt expuse obiectele de artă, precum şi expoziţii personale cu lucrări semnate de artişti contemporani din ţară şi străinătate. În interiorul muzelui de artă a fost amenajată şi o sală denumită Centrul Cultural Bulgar, în care sunt expuse lucrări de artă plastică, semnate de artişti din oraşul Vidin, Bulgaria. Un astfel de centru cultural este deschis şi la Vidin, dar cu lucrări semnate de artişti români. Muzeul de artă din Calafat adăposteşte şi o sală dedicată prietenei dintre România, Bulgaria şi Serbia, care a fost inaugurată în data de 23 octombrie 2004, ocazie cu care s-a discutat şi despre construcţia Podului Prieteniei de peste Dunăre, obiectiv turistic, realizat în prezent.
Totdată cu darea în folosinţă a podului Calafat-Vidin, s-a observat faptul că muzeul a înregistrat un impuls impresionant de turiști bulgari care au venit în România. Muzeul nu este vizitat numai de turiști bulgari, existând un flux constant de vizitatori interesați din diverse țări ale Europei, dar și de pe celelalte continente ale lumii.
Preț intrare | Orar de vizită |
– | Luni-Vineri: 09:00 – 15:00 Sâmbătă – Duminica: 9:00 – 13:00
|
Date de contact: Strada 22 Decembrie, nr. 6 , Calafat, Dolj, telefon 0251.232.521. |
This entry was posted in Institutii de cultura