De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie de cultură, care ne oferă o imagine completă asupra zonei etnografice din judeţul Neamţ!
- Este în Piatra Neamţ, Județ Neamţ
- Anul contruirii clădirii: 1931
- Anul înfiinţării: 1980
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Înfiinţat în anul 1980, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ este adăpostit într-o frumoasă clădire declarată monument istoric…
- Constructor/ Autor: Roger Bolomey
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10568
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Clădirea este situată în apropierea Turnului lui Ştefan cel Mare din Curtea Domnească şi a fost ridicată în anul 1931, după planul arhitectului Roger Bolomey. Clădirea este concepută în stil neoromânesc şi se integrează armonios în incinta Curţii Domneşti, prin decoraţiile de lemn ale stâlpilor pridvoarelor situate pe faţada principală şi laterală şi ale căpriorilor. Acoperişul este înalt şi decorat cu lucarne care scot în evidenţă ferestrele şi banda de ocniţe de deasupra lor.
Muzeul a luat fiinţă în anul 1980, având la bază colecţia de etnografie ce datează din anii ̕̕60, când o grup de cercetători au cercetat zona care urma să fie acoperită de apele viitorului lac de acumulare Bicaz.
Despre rezultatele cercetărilor pe teren au fost scrise două lucrări fundamentale „Arta populară de pe Valea Bistriţei” din anul 1969 şi „Etnografia Văii Bistriţei”, publicată în anul 1973. În anul 1974, datorită achiziţiilor realizate de dr. Elena Florescu, muzeograf principal al Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ (1964-1973) şi ulterior muzeograf principal şi şef de secţie al Muzeului Etnografic al judeţului Neamţ (1973-1995), colecţia s-a îmbogăţit într-atât încât a ajuns să ofere o imagine completă, din punct de vedere etmografic, asupra judeţului Neamţ.
În anul 1976, colecţia achiziţionată a fost expusă în cadrul unei expoziţii, pentru ca în anul 1980 să se deschidă Muzeul de Etnografie Piatra Neamţ în sediul actual, cu prima expoziţie de bază, care a mai fost refăcută în anii 1990, 1996, 2002 şi 2013.
Colecţia muzeului evocă o imagine asupra locuinţei ţărăneşti tradiţionale de pe Valea Bistriţei cu meşteşugurile practicate în regiunea subcarpatică a Moldovei, costumul popular românesc din cele trei zone etnografice ale judeţului Neamţ, marile sărbători ale anului etc.
Expoziţia a fost structurată pe două segmente, unul care prezintă atmosfera rurală de la sfârşitul sec. al XIX-lea, prin reconstituirea fidelă a locuinţei ţărăneşti, iar al doilea este consacrat ocupaţiilor tradiţionale din judeţul Neamţ, precum agricultura, creşterea nimalelor, prelucrarea lemnului şi plutăritul, exploatarea şi industria casnică. Obiectele care constituie patrimoniul muzeal sunt piese de mobilier masiv, ţesături de lână, lada de zestre la care se adaugă fotografii document realizate de fotograful Curţii Regale a României, Adolph Chevallier, în perioada interbelică.
Între anii 2010-2011, Muzeul de Etnografie a trecut printr-un process amplu de restaurare, în cadrul proiectului „Restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din municipiul Piatra-Neamţ.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Individual şi grup adulţi – 3 RON
Taxă de fotografiere şi filmare: 10 RON |
Aprilie-septembrie: Marţi-Duminică: 10:00-18:00 Octombrie-martie: Marţi-Duminică: 09:00-17:00
Luni: închis |
Date de contact: Piaţa Curtea Domnească, nr.1, Piatra-Neamţ, judeţ Neamţ, nr. telefon 0733.939.453. |