De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu reprezentativ pentru zona de sud-est a Transilvaniei, cu un patrimoniu important de 13.600 de exponate din domeniul etnografiei.
- Este în Braşov, Județ Braşov
- Anul înfiinţării: 1990
- Profil general: etnografie
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizită
Muzeul de Etnografie din Braşov a luat fiinţă în anul 1990, însă istoricul său începe din anul 1908, când se constituie Muzeul Asociaţiei Colecţionarilor Braşoveni la iniţiativa a cinci colecţionari saşi braşoveni, denumire sub care instituţia va funcţiona până în anul 1912. Fondatorul acestui muzeu a fost Julius Teutsch, cronicar sas, care va ocupa funcţia de director al muzeului până în anul 1936.
Din anul 1912, instituţia îşi va schimba denumirea în Muzeul Săsesc al Ţării Bârsei. Sediul muzeului se afla într-o casă a Parohiei Evanghelice din Braşov, la etajul al doilea. Patrimoniul Muzeului Asociaţiei Colecţionarilor Braşoveni era format din exponate arheologice din perioada preistorică donate de Julius Teutsch, material zoologic donate de Friedrich Deubel, o colecţie de monezi oferită de Edward Lehman, material botanic oferit de Julius Römer şi obiecte din domeniul monumentelor şi construcţiilor oferite de Gustav Treiber. Printre susţinătorii muzeului se mai numără Erich Jekelius, un mare geolog şi paleontology braşovean, Julius von Roll şi Emil Bömches.
La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Muzeul Săsesc al Ţării Bârsei se va desfiinţa, iar ce se se mai salvează din colecţie va ajunge la Muzeul Regional Braşov, înfiinţat în anul 1950 ca urmare a deciziei de reunire a colecţiilor Muzeului Săsesc al Ţării Bârsei şi ale Muzeului Asociaţiei Culturale ASTRA (fondat în 1937).
În anul 1967, se constituie în cadrul Muzeului Regional Braşovean Secţia de etnografie, pentru ca în anul 1990 să devină instituţie autonomă prin Decizia cu nr. 227 din data de 11 iunie 1990.
Clădirea în care îşi avea sediul Muzeul de Etnografie data din anul 1902 şi de-a lungul anilor a fost folosită în mai multe scopuri, ca sală de dans, casă de cultură a studenţilor, tipografie şi apoi muzeu.
Muzeul găzduieşte colecţii de etnografie şi artă populară, din sec. XVII-XX-lea, reprezentative pentru zona Branului, Ţara Bârsei, Rupea şi Ţara Oltului. Exponatele pe care le puteţi admira variază de la ceramică, icoane pe sticlă, port popular şi textile la ouă încondeiate, piele, os, metale etc, al căror total ajunge la un număr de aproximativ 13.600 de obiecte.
Muzeul Etnografic Braşov are trei filiale, Muzeul Etnografic Săcele, Muzeul Etnografic Gh. Cernea din Rupea şi Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, care doresc să prezinte publicului larg aspecte etnografice din zonele respective ale judeţului.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza: Parter – 45 min
Adulţi – 5 RON
|
Iarna Marţi-Duminică: 09.00-17.00
Marţi-Duminică: 10.00-18.00 |
Date de contact: Muzeul Etnografic Brașov
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Muzeul Etnografic Săcele
Muzeul Etnografic Gheorghe Cernea |