De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este primul muzeu de artă contemporană din România.
- Este în Galaţi, Județ Galaţi
- Construit în 1967
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: GL-II-m-B-03036
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi a fost dat în folosinţă în anul 1967 şi a fost conceput să facă cunoscut cele mai noi tendinţe ale fenomenului plastic în dezvoltare. Din 1990 se numeşte Muzeul de Artă Vizuală.
Sediul muzeului este Palatul Episcopal, edificiu declarată monument istoric şi construit între 1898-1900 şi dat în folosinţă în 1906. Clădirea a fost retrocedată Episcopiei pentru un muzeu de artă religioasă, ca muzeul urmând să se mute când va fi terminată noua construcţie, modernă, aflată pe un teren nu foarte departe de sediul actual, din Parcul Rizea. Colecţiile ce fac parte din patrimoniul muzeului sunt din domeniile: pictură, sculptură, grafică, artă decorativă (tapiserie, ceramică, sticlă).O parte mai restrânsă a colecţiilor de pictură, sculptură şi grafică o constituie câteva lucrări din secolul al XIX-lea (Aman, Rosenthal, Grigorescu) şi din perioada interbelică (Victor Brauner, Theodor Pallady, Petrascu, Tonitza, etc), cea mai mare parte a patrimoniului fiind format din piese de artă contemporană românească realizate în special între 1967-2000 (Horia Bernea, I.Gheorghiu, I. Sălişteanu, Marin Gherasim, Ana Lupaş, Ion Ţuculescu, etc). Deţine bunuri cultural clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional.
Dintre actele de caritate făcute de artiştii muzeului se remarcă prin valoarea şi amploarea lor trei dintre acestea: donaţia” Idel Ianchelevici” (sculptor belgian de origine romană), donaţia” Georgeta şi Constantin Aramescu” (artişti americani născuţi la Galaţi) şi donaţia «Roth-Ionescu», cuprinzând opera Lolei Schmierer Roth, pictoriţă care a contribuit la sporirea valorii culturale a Galaţiului. Aceste donaţii, constituite din lucrări de pictură, grafică şi sculptură, au depăşit un total de 400 de exponate.
Muzeul are o structură dinamica prin organizarea de expoziţii, micro-expozitii, diverse manifestări cu publicul, conferinţe, tabere de creaţie şi alte programe care promovează cele mai semnificative orientări din arta contemporană românească din ţara noastră.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON Gratuitate: membrii ICOM, delegaţii oficiale, ziarişti, veterani de război, studenţii şi elevii din cadrul instituţiilor de artă.
|
Miercuri – Duminica: 9:00 – 17:00 Luni, marţi: închis |
Date de contact: Strada Domnească, nr. 141, Galaţi, telefon 0236.413.452. |