- Este in Câmpina, Județul Prahova
- Casa memorială a pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907) a fost reconstruită între 1954 – 1955, iar muzeul memorial de la parter şi etaj a fost pus la dispoziţia publicului în 1957.
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de artă „Nicolae Grigorescu” din municipiul Câmpina este o casă-muzeu menită să te apropie mai mult de figura emblematică a marelui pictor român…
- Cod monument Istoric: PH-II-m-A-16393
Casa memorială a pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907) a fost reconstruită între 1954 – 1955, iar muzeul memorial de la parter şi etaj a fost pus la dispoziţia publicului în 1957. Întreaga arhitectură a imobilului este dominată de terasa din lemn sprijinită de console şi care se întinde pe toată lungimea etajului. Terasa oferă întregii construcţii un aer cald, intim, amintind de foişoarele caselor tradiţionale româneşti.
Interesant de văzut este casa scării unde este amenajat un colţ exotic format din lucrări de factură orientală, colecţionate de pictor în Istanbul, în 1873. Sunt expuse: covoare, arme, vase, măsuţe şi cutii de depozitare, veşminte, papuci tradiţionali, o narghilea. Obiectele imită aranjamentul dintr-un tablou al artistului şi care este plasat de muzeografi în acest spaţiu.
Este vorba de o pictură plasată pe peretele din stânga al holului, unde jumătate din compoziţie este figurată foarte detaliat, în stilul picturii academiste a secolului al XIX-lea, iar cealaltă este abia schiţată. Această lucrare se vroia o replică dată contestatarilor pictorului, care îi negau talentul şi tehnica. Prin lucrarea amintită, Grigorescu dorea să arate că nu avea carenţe în ceea ce priveşte tehnica, iar modul său de a picta izvora dintr-o viziune artistică, nu din diletantism.
Prima încăpere de la parter, din dreapta intrării, este sufrageria unde Nicolae Grigorescu purta discuţii cu apropiaţii săi: B. Delavrancea, Al. Vlahuţă, G. Coşbuc, O. Goga, dr. C. I. Istrati. Camera păstrează una dintre variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi” şi este mobilată modest, o trăsătură recurentă a tuturor încăperilor din casă.
Biblioteca păstrează volume valoroase, de la cele despre antichitatea greacă şi latină până la literatura franceză a secolelor XVI-XVIII. Pereţii sunt împodobiţi cu portretele membrilor familiei, dar şi cu peisaje semnate de Grigorescu.
Cea mai mare cameră a casei este, însă, atelierul artistului. În această încăpere bine luminată vei remarca şevaletul pictorului, ce sprijină una dintre ultimele sale lucrări, rămasă neterminată: „La izvor”. Pereţii sunt şi aici acoperiţi cu picturile artistului: „Autoportret”, „Apus de soare la Barbizon”, „Păstoriţa stînd”, „Ciobănaş cu turma”, „Care cu boi trecînd un vad” şi altele.
Tapiseria uriaşă este pesemne de factură franţuzească şi datează din sec. al XVIII-lea. La rândul lor, piesele de mobilier sunt achiziţionate de artist din Franţa şi se potrivesc cu mobilierul şi cu stilul arhitectural. Covoarele decorative sunt de factură orientală şi provin din aceeaşi colecţie întregită de Nicolae Grigorescu la Istanbul.
Muzeul de artă „Nicolae Grigorescu” este un obiectiv turistic remarcabil din Câmpina, ce păstrează fidel arhitectura casei artistului şi – parcă – însuşi spiritul lui.
Orar de vizită: |
|
– marţi – duminică: 9:00 – 17:00 – luni: închis |
|
Date de contact: Bulevardul Carol I, nr. 108, Câmpina, tel. 0244. 335.598. |
|
|