De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din oraşul Drobeta Turnu-Severin!
- Este in Drobeta Turnu-Severin, Județ Mehedinţi
- Construit la sfârşitul sec. al XIX-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Artă „Gheorghe Anghel” este adăpostit într-o clădire ce a fost construită de familia Sabetay, una dintre cele mai bogate şi renumite familii din ţară, de la sfârşitul sec. al XIX-lea.
- Constructor/ Autor: familia Sabetay
- Cod monument Istoric: MH-II-m-A-10200
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor
Clădirea este o bijuterie arhitecturală, realizată în stilul electic occidental cu elemente din baroc şi a fost ridicată în anul 1890 de constructori şi arhitecţi rrenumiţi din Italia. În anul 1948, clădirea este confiscată, pentru a deveni pentru câţiva ani sediul Securităţii. După anul 1971, proprietatea devine reşedinţa cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, iar din 1990 intră în Patrimoniul Ministerului Culturii şi va adăposti Muzeul de Artă. În curtea muzeului se află statuia lui sculptorului severinean de talie mondială, Constantin Anghel. Interioarele clădirii se remarcă prin rafinament şi somptuozitate conferindu-i o alură de palat.
Se poate remarca stilul baroc în elementele de decor extern, cum ar fi coloanele adosate cu capiteluri composite de la intrarea în rezalit, elementele florale şi mitologice de la ancadramentele ferestrelor, trofeele care se află pe cornişa faţadei. Parterul clădirii a fost creat cu scopul de a servi drept spaţiu pentru întâlniri, mese mestive, recepţii şi se remarcă prin decoraţiuni în stil baroc târziu, cu inserţiuni de artă orientală. Stucaturi fine, cu motive florale, vegetale, geometrice stilizate şi alte simboluri decorează ancadramentele uşilor şi ferestrelor. Merită menţionate şi geamurile interioare şi oglinzile din cristal de Veneţia, precum şi pictura murală cu peisaje din zona Porţilor de Fier, lambriurile din lemn de stejar şi frize aurite, cupola decorată cu stilizări orientale.
Începănd din anul 1990, devine sediul Muzeului de Artă din Drobeta Turnu-Severin. Muzeul adăposteşte lucrări realizate de artişti precum precum Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Sirato, Stoenescu, Iser, Ressu, Baesu, Steriade, Darascu, Luchian, Grigorescu, Mutzner, Schwaitzer-Cumpana, Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Stefan Popescu, Iorgulescu-Yor, Vânatoru. De asemenea, sunt expuse lucrări semnate de artişti contemporani precum Brauner, Mihailescu, Hans Herman. Colecţiile muzeului sunt completate de sculpturile în marmură, bronz, piatră, lemn semnate de Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazar, Lucaci.
În cadrul muzeului mai pot fi admirate icoane şi artă decorativă religioasă, artă brâncovenească şi artă decorartivă modernă şi contemporană.
Preț intrare |
Orar de vizită |
–
|
–
|
Date de contact: Str. Rahovei, nr. 3, Drobeta Turnu-Severin, judeţ Mehedinţi, nr. telefon: 0252/317377. |