De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că adăpostește o adevărată comoară arheologică, numismatică, de carte veche românească și artă bisericească din nordul Olteniei, ce datează din vremuri imemoriale!
- Este în Băile Govora, județ Vâlcea
- Construit în 1974
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: –
- Cod monument Istoric: VL-II-m-B-09646
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de Arheologie și Artă Religioasă „Gheorghe Petre” este o instituție culturală aflată sub administrarea Muzeului Județean „Aurelian Sacedorteanu”. Adăpostit în fosta Vila Alexandru Iliescu, ridicată în stil eclectic, muzeul a fost înființat în anul 1973 de cel care-i poartă numele.
Preotul și arheologul Gheorghe Petre (1910-1989) se numără printre cei 60 de români care au primit de la statul israelian titlul de “Drept Intre popoare” , fiind singurul preot ortodox care a primit acest titlu.
Numele său figurează la Yad Vashem, la Memorialul Victimelor Holocaustului din Ierusalim, pentru faptele de curaj de care a dat dovadă în timpul războiului, ajutând evreii din Transnistria.
Preotul Petre Gheorghe s-a născut în data de 23 aprilie 1910, în comuna Orlești, județul Vâlcea și urmează studiile medii la Seminarul din Râmnicu Vâlcea, iar cele universitare la Cernăuți-Suceava. Fiind pasionat de istorie, urmează Seminarul Pedagogic Iași, specialitatea istorie, iar pentru o perioadă de timp va ocupa funcția de profesor la Catedra de istorie a Liceului din Râmnicu Vâlcea, la care va renunța pentru a se dedica arheologiei.
Timp de peste 35 de ani va cerceta și realiza săpături arheologice în nordul Olteniei, fapt ce va duce la un moment dat la înființarea unui muzeu care să adăpostească toate piesele descoperite, adunate și colecționate de-a lungul atâțior ani.
Membru al Institutului de Tracologie al Academiei Române, preotul arheolog Gheorghe Petru a susținut și publicat peste 100 de comunicări și lucrări științifice, atît în țară, cât și în străinătate.
Patrimoniul muzeului însumează un număr de peste 4000 de piese, începând cu perioada preglaciară și până în Antichitate, de la obiecte de arheologie, numismatică la cele de artă bisericească și carte veche românească. Vizitatorul poate admira fosile de mamut, ursus arctes și ursus spaeleos din Paleoliticul Superior, ceramica pictată din Cultura Cris provenita de pe Valea Răii din Ocnele Mari, unelte casnice, râșnițe manuale, arme de vânătoare din Neoliticul timpuriu. De asemenea, poate fi admirată o colecție reprezentativă pentru începutul și Epoca bronzului clasic constituită din material arheologic specific Culturilor Glina, Orlești.
Exponatele din epoca daco-romană de etnogeneza și de continuitate provin din așezarea de la Stolniceni (Buridava romană), Căzănești, Ocnele Mari, Râureni și Govora-Sat. În ceea ce privește expoziția de obiecte de artă bisericească, icoane pictate pe lemn și sticlă (sec. XVII-XIX) și carte veche românească, aceasta este expusă la etaj și însumează un număr de 85 de exemplare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
–
|
Vara: Marți-Duminică: 10:00 – 18:00
Luni: închis
Iarna: Marți-Duminică: 09:00 – 17:00
Luni: închis
|
Date de contact: str. Sfatului nr. 14, Băile Govora, județ Vâlcea, nr. tel: 0250.738.121. |