De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că înfăţişează viaţa şi activitatea artistică unei figuri proeminente a artei româneşti!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Anul înfiinţării: 1957
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul „Cornel Mendrea” se află pe strada General Budişteanu nr 16 din Bucureşti…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul a luat fiinţă, în anul 1957, în urma donaţiei făcută de Cornel Medrea, după expoziţia retrospectivă organizată la Salla Dalles. Donaţia a fost reîntregită în anul 1962.
Cornel Medrea s-a născut în data de 8 martie 1888 la Miercurea Sibiului şi a fost sculptor şi profesor de scuptură între anii 1939-1964 la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, precum şi membru corespondent al Academiei Române, din anul 1955. În data de 25 iulie 1964 părăseşte această lume.
Clădirea care adăposteşte muzeul este o clădire realizată în stil neoclasic şi ridicată la sfârşitul sec. al XIX-lea, care, din nefericire, a ajuns într-o oarecare stare de degradare. Este fosta reşedinţă a regentului Gheorghe Buzdugan, preşedinte la Înalta Curte de Casaţie. Are două nivele, parter şi demisol, şi o curte care a fost amenajată drept loc de expunere, dotat cu un sistem modern de iluminat. Patrimoniul muzeului este format din peste 300 de lucrări de sculptură, grafică, obiecte şi documente cu valoare memorială. Vizitatorul poate admira sculpturi ale artistului, portrete ale unor oameni de cultură, precum Barbu Ştefănescu Delavrancea, Tudor Arghezi, Mihail Jora, reprezentări ale lui Mihai Eminescu, Ovidiu, Michelangelo, Beethove, alegorii, nuduri, torsuri, proiecte de monumente etc.
Poate fi admirată şi lucrarea istorică „Dragoş Vodă şi Zimbrul”, pentru care Cornel Medrea a primit marele premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris, din anul 1937.
A participat la Saloanele Oficiale din Bucureşti, la expoziţii unor grupări, precum „Tinerimea artistică”, „Arta română” , la Bienala din Veneția din anii 1928, 1938, 1956 şi 1958) şi la numeroase alte manifestări artistice din străinătate. În cursul vieţii, a fost premiat pentru activitarea sa artistică după cum urmează:
– În anul 1929, Diploma de Onoare la Expoziția Internațională de la Barcelona
– În anul 1937, marele Premiu la Expoziția Internațională de la Paris pentru relieful „Dragoș și Zimbrul”
– În anul 1939, Premiul internațional la Expoziția internațională de la New York, pentru relieful „Cultura”
– În anul 1956, Premiul de Stat
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON |
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: str. General Budişteanu nr.16, sector 1, tel. 021359259. |