De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este singurul muzeu de acest gen din ţară, care te poartă într-o călătorie în lumea duciurilor fine din perioada interbelică!
- Este în Arad, Județ Arad
- Construit în 2006
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Dacă ajungeţi în Arad, nu aveţi cum să rataţi un muzeu inedit, care cu siguranţă nu vă va lăsa indiferent, şi anume Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui”…
- Constructor/ Autor: Ioan Gui
- Cod monument Istoric: –
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Încă de prin anul 1800, Aradul era unul dintre cele mai mari centre ale cofetăriei din Europa, artiştii români fiind preferaţi la curtea imperială din Viena. În perioada interbelică, breasla arădeană se putea mândri cu 17 maeştri cofetari, printre care Konizdofler, Drifi, Suciu, Malka, Klementz, Râmniceanu, Orban etc.
Ioan Gui, cofetar cu o experienţă de peste 40 de ani, a venit cu ideea înfiinţării unui muzeu, de altfel unic în România, din dorinţa de a aduce un omagiu marilor maeştri cofetari ai Aradului din perioada interbelică.
De-a lungul a trei decenii, Ioan Gui a reuşit să recupereze aproximativ 360 de obiecte folosite de cofetarii de altă dată, dintre care unele se aflau într-o stare avansată de deteriorare, pe care le-a recondiţionat, ajutat de câţiva prieteni, abia după anul 2000, reuşind să salveze astfel multe maşini folosite în prepararea dulciurilor fine.
Dintre maşinile reparate se numără: maşina de măcinat mac, veche de mai bine de un secol; un agregat conectat la curent electric, care poate amesteca frişca sau aluatul; o maşină destinată producerii marţipanului şi ciocolatei. Unele dintre acestea au fost primite în dar de la bătrrâni maeştri cofetari, altele au achiziţionate din propriul buzunar.
Muzeul este adăpostit în două încăperi ale casei lui Ioan Gui, iar colecţia este constituită din 500 de exponate, din cele mai diverse: măsuţă de cofetărie de la începutul secolului trecut, acoperită cu marmură verde, o vitrină cu forme diferite pentru ciocolată, chec sau dulciuri din zahăr ars, care produceau o mulţime de dropsuri, trandafiri de marţipan, cizmuliţe de ciocolată, figuri de Moş Crăciun sau purceluşi de zahăr ars amestecat cu nuci, deliciul iubitorilor de dulciuri fine.
Acestea se puneau în vânzare în pragul noului an. Alte exponate ce pot fi admirate sunt; maşina de preparat îngheţată, acţionată manual, aparatul de fabricat bomboane din anul 1920, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahăr, mese de marmură pentru prelucrarea zahărului fiert etc. Până să se înfinţeze fabrica de gheaţă „Flora” în anii 50, gheaţa pentru îngheţată era adusă iarna din râu şi ţinută în pivniţele atelierelor de cofetărie, pe paie, iar primăvara erau folosite pentru a face îngheţată.
Muzeul adăposteşte şi o colecţie de cărţi de specialitate, unele din ele unice în ţară, reţetare, diploma, fotografii şi medalii primite de cofetarii arădeni.
Sursa foto: pagina de fb a muzeului
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON |
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00 Sâmbătă: 11:00 – 16:00 |
Date de contact: Str. Nicolaus Lenau nr.3, Arad, nr. telefon: 0257.278.371. |