- Este la 4 km de orașul Sibiu, județul Sibiu
- Construit în 1963
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este situat în Pădurea Dumbrava, la 4 km de oraşul Sibiu, pe drumul care duce spre Rășinari, județul Sibiu…
- Cod monument Istoric:SB-II-a-A-12012
- Condiții de vizitare: liber și cu ghid
Muzeul ASTRA a fost fondat de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român și inaugurat la 19 august 1905. În perioada de după unire (1918-1919), muzeul a cunoscut o dezvoltare desosebită devenind, după Muzeul Brukenthal, cel mai valoros şi important muzeu al Ardealului. Muzeul în aer liber a fost înfiinţat în anul 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie, sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare și deschis publicului abia în 1967. În 1990, muzul devine o instituție de sine stătătoare schimbându-și titulatura în Muzeului Civilizaţiei Tradiţionale Populare „ASTRA”.
Moara hidraulică cu aducţiune inferioară a fost primul monument adus în Dumbrava Sibiului și îl regăsim și astăzi în sigla muzeului. Cu timpul colecţia a fost dezvoltată prin adaugarea de case ţărăneşti, alături de atelierele meşteşugareşti, urmând ca în anul 1989 să fie adăugate monumentele ca: biserica, şcoala, cârciuma, popicaria etc. În prezent colecția muzeală numară peste 300 de clădiri.
Muzeul Astra este cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Ceea ce-l deosebește de alte muzee este conceperea sa ca muzeu în aer liber tematic, reprezentarea patrimoniului său monumental ca părți componente ale civilizației populare. Este împărțit în 6 secțiuni după cum urmează : edificii de utilitate public-socială, expoziția de sculptură monumentală, obținerea și prelucrarea produselor animaliere și vegetale, prelucrarea materiilor prime, prelucrarea pieilor și a fibrelor animale și vegetale și tehnici și mijloace de transport și comunicații.
Ceea ce atrage foarte mulţi turişti în muzeul din dumbrava Sibiului sunt şi festivalurile meşteşugăreşti şi diferitele manifestări cu specific etnografic desfăşurate aici. De asemenea în fiecare an, în luna august, spaţiul muzeal reuneşte la Tîrgul creatorilor populari din România, pe cei mai valoroşi creatori ai centrelor de veche tradiţie meşteşugăreasăa, reprezentând toate genurile artei populare: țesut, brodat, olărit, prelucrarea lemnului, osului, metalelor, confecţionarea instrumentelor populare muzicale, a maştilor, pictura pe lemn şi sticla, incondeierea oualelor etc.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 15 RON
Pensionari – 7,5 RON
Elevi și studenți – 3,5 RON
Adulți în grupuri organizate ( > 20 pers.) – 10 RON/pers, un insotitor are intrare gratuita
Elevi/studenți în grupuri organizate(>20 pers.) – 2 RON/pers., un insotitor are intrare gratuita
Adulţi în grupuri organizate între orele19-03 ( > 20 pers.) – 17 RON/pers
Elevi/studenți în grupuri organizate între orele19-03 ( > 20 pers.) -4 RON/pers
Taxă utilizare audioghiduri – 20 RON
Taxă ghidaj grup – limba română – 30 RON
Taxă ghidaj grup – limba străină – 50 RON
Taxă de filmare în muzeu, persoane fizice – 50 RON
Taxă de filmare în muzeu studiouri de TV, profesionişti etc – 500 RON/ oră
Taxă de fotografiere – 5 RON
|
Iarna: Luni – Duminică: 9:00 – 17:00 (Fara vizitare interioare)
Vara: Luni – Duminică: 10:00 – 18:00 Prima miercuri din lună intrarea libera (fara vizitarea interioarelor) |
Date de contact: Str. Pădurea Dumbrava (Calea Răşinari) nr. 16, Sibiu, județul Sibiu, tel – 0269/202.447; 0269/202.400, fax – 0269/242.419. 2 căi de acces rutier din Calea Răşinari, două porţi de acces pietonal (Pădurea Dumbrava, dinspre Grădina zoologică). |
|
|