De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că prin frumuseţea şi unicitatea obiectelor culturale expuse, este un muzeu reprezentativ al culturii neolitice Gumelniţa.
- Este în Olteniţa, judeţ Călăraşi
- Construit în 1957
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Arheologie Gumelniţa a luat fiinţă în anul 1957 şi îşi are sediul într-o clădire care poartă amprenta arhitectului Ion Cernescu.
- Arhitect: Ion Cernescu
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform orarului de vizită
Această clădire a fost construită în anul 1926, într-un stil neoclasic francez, cu scopul de a fi folosită ca loc pentru manifestări culturale. Pentru o perioadă scurtă de timp aici şi-a avut sediul filiala Băncii Naţionale Olteniţa şi Sfatul Popular Raional.
Muzeul a luat naştere în uma donaţiei făcută de contabilul Barbu Ionescu, care până în anul 1968 a ocupat funcţia de director al muzeului, primul de altfel. Colecţia cuprindea 902 de piese arheologice, care în timp s-a îmbogăţit, ajungând la un număr considerabil de 15.500 de obiecte, din care unele sunt clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional.
Materialele expuse sunt din următoarele perioade:
– Epoca neolitică, cu obiecte din civilizaţiile Dudeşti (începutul mileniului V i. Cr.- ceramică), Boian (figurine antropomorfe sau zoomorfe, vase ornamentate, sculptate şi încrustate cu praf alb, unelte de silex, harpoane, topoare) şi Gumelniţa (a doua jumătate a mileniului al – V-lea. Cr.– unelte de os, unelte din silex, piatră etc.);
– Epoca bronzului, reprezentată de civilizaţia Cerna vodă I şi Cerna vodă II, civilizaţia Glina şi Tei, civilizaţia Radovanu;
– Antichitate, cu obiecte culturale din civilizatia geto-dacă (sec. al VI-lea. Chr.);
În anul 2001, instituţia şi-a schimbat denumirea în Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa. O parte din exponatele din cadrul muzeului au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice efectuate la Gumelniţa, Hotarele, Neagoeşti, Izvorul, Căscioarele, Cătălui, Radovanu, Chiselez, Mitreni şi multe alte localităţi, care atestă prezenţa umană în partea de sud a Câmpiei Române.
Una dintre exponatele de mare valoare ale Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa sunt tezaurele cu bijuterii de la Radovanu-Neguleasa care datează din sec. XVI-XVII sau de la Nuci, Colibaşi şi Chirnogi.
În muzeu mai poate fi admirată o colecţie numismatică valoroasă, din care cel mai important este tezaurul de monede histriene descoperit la Hotarele, care este o dovadă a relaţiilor dintre comunităţile geto-dacice şi cetăţile greceşti de pe malul Mării Negre.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
în fiecare zi între orele 9:00 – 17:00; luni: închis |
Date de contact: Str. Argeşului nr. 101, nr. telefon 0242/511.174, Olteniţa, judeţ Călăraşi. |