- Este în Colţi, Județul Buzău
- Înfiinţat în 1980
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Când este asociat cu metale preţioase, chihlimbarul face multe femei fericite. Acestei răşini deosebite i-a fost dedicat chiar şi un muzeu, pe care îl găseşti în comuna Colţi din Judeţul Buzău…
- Constructori/Autori: locuitorii din Colţi
- Condiții de vizitare: conform programului
Interesul locuitorilor zonei pentru chihlimbar nu este unul recent. Comuna Colţi are un istoric întreg în ceea ce priveşte exploatarea şi prelucrarea zăcămintelor de chihlimbar din zonă, devenite faimoase în toată lumea. Colecţia muzeală Colţi a fost inaugurată la data de 14 iunie 1980 într-o clădire cu arhitectură tradiţională românească după ce, timp de câţiva ani, iniţiatorii săi au adunat sub acelaşi acoperiş informaţii referitoare la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului, pepite, instrumente şi unelte, documente despre istoria localităţii şi a împrejurimilor.
Construcţia datează din 1973, a fost renovată în două etape, în 1981 şi în 1983 şi este o piesă arhitecturală ce ilustrează exemplar spiritul locului. Calitatea şi diversitatea exponatelor fac din Muzeul din comuna Colţi o instituţie unică în ţară şi o raritate pe plan internaţional.
În acest spaţiu sunt prezentate pepite de chihlimbar de dimensiuni şi culori variate (negru opac, negru verde, negru galben, brun roşcat, galben), între care şi două exponate deosebite, ce cântăresc nu mai puţin de 1785 de grame şi 1500 de grame. Aici vei remarca faptul că ambra a fost folosită, în general, pentru confecţionarea unor podoabe, şi că adesea i s-au atribuit şi proprietăţi terapeutice.
Uneori, în structura chihlimbarului se evidenţiază fosile animale sau vegetale, ce fac din ambră un spectacol deosebit. Remarcabile din acest punct de vedere sunt două piese: un cercel care păstrează conservată o furnică, ce a trăit în zonă acum treizeci de milioane de ani şi o altă piesă, ce păstrează aşchii din copacul de provenienţă a ambrei.
Colecţia de la Colţi prezintă publicului şi alte mărturii: documente, fotografii, unelte folosite de localnici în vremurile de exploatare şi de prelucrare a materialului (târnăcoape, strung de lemn, lămpaşe, ciocane), dar şi numeroase bijuterii (mărgele, broşe, medalioane, cercei, inele) şi portţigarete, pe care vei vrea să-ţi pui semnătura.
Cele patru încăperi ale muzeului găzduiesc, totodată, piese etnografice şi de artă populară, pentru a reconstrui atmosfera din locuinţele oamenilor care se îndeletniceau cu prelucrarea şi exploatarea ambrei, dar şi pentru a ilustra alte ocupaţii, precum creşterea animalelor, agricultura, pomicultura.
Muzeul mai include piese decorative, ca batiste, ştergare, piese de mobilier, opinci, desagi din păr de capră, lăzi de zestre, coase, sape, seceri etc. Colecţia muzeală de la Colţi funcţionează, în prezent, ca secţie a Muzeului Judeţean Buzău alături de Tabăra de sculptură de la Măgura, Colecţia de etnografie şi artă populară „Vergu Mănăilă” şi Casa memorială „Vasile Voiculescu” din Pârscov.
Poţi ajunge aici circulînd pe DN10 Buzău-Braşov, până în localitatea Pătârlagele, apoi pe DJ Valea Sibiciu-Colţi, încă 13 km. Iar dacă îţi propui să rămâi mai mult de o zi în ţinutul ambrei, află că aici există şi locuri de cazare la cel puţin o pensiune.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Preţ bilet: 4 lei. |
Iarna: (1 octombrie – 30 aprilie)
|
Date de contact: comuna Colţi, judeţul Buzău, Tel. +40-238-522770. |