De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că evocă personalitatea şi activitatea domnitorului Al. I Cuza!
- Este în Galaţi, Județ Galaţi
- Construit în primele decenii ale sec. al XIX-lea.
- Anul înfiinţării: 1995
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul „Casa Cuza Vodă” se află în Galaţi şi este o sectie a Muzeului Judeţean de Istorie Galaţi…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: GL-II-m-B-03007
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
În Casa Cuza Vodă, devenită muzeu, a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada 1844-1859, cât timp a ocupat funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Corvului.
Între 1884 şi 1937, casa a avut mai mulţi proprietari. În timp, clădirea a ajuns să se deterioreze, astfel că, din iniţiativa unor gălăţeni, în anul 1937, a luat fiinţă Asociaţia Cuza Vodă, al cărei scop era, printre altele, de a restaura casa şi de o transforma în muzeu. Casa a fost cumpărată de Asociaţie, în urma fondurilor strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale. La data de 24 ianuarie 1939, casa în care a locuit Alexandru Cuza Vodă a fost inaugurată ca muzeu, pe baza bunurilor culturale donate de institutorii Paul şi Ecaterina Paşa.
În perioada 1950-1956, clădirea a funcţionat ca muzeu mixt, adăpostind şi colecţiile Muzeului de Artă şi ale Muzeului de Ştiinţele Naturii. Între anii 1994-1995, expoziţia permanentă se reorganizează pe baza a două criterii: relevarea personalităţii Alexandru Ioan Cuza şi prezentarea oraşului Galaţi în a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi primele decenii ale secolului al XX-lea, din punct de vedere cultural, economic şi comercial. Din data de 24 ianuarie 1995, muzeul va fi cunoscut sub numele Muzeul „Casa Cuza Vodă”.
La data de 20 mai 2004, într-o aripă a edificiului s-a deschis o expoziţie permanentă de numismatică, filatelie şi medialistică. În primele trei săli de la parter sunt expuse piese de mobilier din cele mai reprezentative stiluri ale din a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec. al-XX-lea, precum garnitura de mobilier în stil Ludovic al XVI-lea, dăruită de Domnitorul Al.I.Cuza colaboratorului său Anghel Duca, biblioteca lui M. Kogălniceanu, gheridonul ministrului Gheorghe Lecca (daruri din partea regelui Carol I), statuetele din bisquit de Sevres (comanda specială a Comisiei Europene a Dunarii).
În sala a patra, sunt expuse progrese realizate în domeniul ştiinţei şi tehnicii din aceeaşti perioadă, precum un automobil al firmei De Dion-Bouton, model franţuzesc, construit în 1898, aparatură foto, care provine de la atelierul de fotografi gălăţeni, Makşay, maşini de scris, cutia muzicală elveţiană MIRA, un război de ţesut; un patefon Master’s Voice, un aparat de radio Philips etc.
Sala de la etaj este dedicată activităţii şi personalităţii domnitorului Cuza, familiei şi a colaboratorilor săi, prin expunerea de piese de artă decorativă, îmbrăcăminte, accesorii, documente referitoare la politica reformatoare a lui Al. I. Cuza, medalii, arme de foc, exponate din fondul muzeistic Urechia şi Paşa etc..
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON |
Martie – octombrie: Miercuri-Duminică: 10:00 – 18:00 Luni, Marţi: închis, cu exceptia zilelor in care au loc manifestari culturale; Noiembrie – martie: Miercuri-Duminică: 10:00 – 17:00
Luni, Marţi: închis, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale;
|
Date de contact: Str. Cuza Vodă, nr. 80, nr. telefon: 0236.412.408. |