- Este în Târgu Secuiesc, Județul Covasna
- Construit în 1972
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Breslelor „Incze László” reface istoria meşteşugurilor din zonă, prezintă istoria locală şi expune circa 250 de păpuşi îmbrăcate în costume populare…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: avocatul Ödön Dienes, profesorul de istorie László Incze
Muzeul Breslelor „Incze László” a fost deschis publicului în 1972. Istoria sa e mai veche, primul muzeu în Târgu Secuiesc a fost înfiinţat în perioada interbelică de avocatul Ödön Dienes,dar s-a închis după doar nouă ani, în 1941. Muzeul avea atunci peste 20.000 de exponate. Nici in perioada de după al doilea război mondial nu a favorizat redeschiderea lui. Abia în 1969, când se aniversau 120 de ani de la moartea eroului paşoptist Áron Gábor, s-a profitat de ocazie şi s-a înfiinţat un nou muzeu, la iniţiativa Comitetului Judeţean de Cultură de atunci şi a Muzeului Judeţean Covasna (Muzeul Naţional Secuiesc de azi). Muzeul a primit două camere în casa Turóczi: într-una a fost expusă colecţia reprezentativă pentru Revoluţia de la 1848, iar în cealaltă au fost aşezate obiecte ce aveau să refacă istoia breslelor.
Meseriaşii şi urmaşii lor au ajutat atunci cu materiale documentare, care au fost colectate de profesorul de istorie László Incze, care a devenit şi şef de secţie. În 1971, muzeul a primit un nou spaţiu, în clădirea Primăriei, construită în 1857, fapt ce a dus la intensificarea eforturilor de colecţionare a obiectelor. La 3 martie 1972, Muzeul Breslelor a fost inaugurat ca secţie a Muzeului Judeţean.
Expoziţiile muzeului, compuse din numeroase piese, refac istoria breslelor şi asociaţiilor meşteşugăreşti din Târgu Secuiesc, transmise din tată în fiu. Fiecare breaslă are o sală expoziţională dedicată, iar obiectele prezentate, precum uneltele, steagurile sau produsele meşteşugăreşti, sunt completate de documente. Sălile tematice aparţin meşterilor tâmplari, cojocari, olari, cizmari, pantofari, tăbăcari, fierari, turtari, măcelari, pălărieri, croitori.
Muzeul are o sală de istorie locală, care cuprinde documentele istorice ale Revoluţiei de la 1848 şi istoria oraşului Târgu Secuiesc, începând cu anul 1407, completată de celelalte săli. O altă sală a muzeului este destinată artei plastice în care sunt expuse lucrările artiştilor invitaţi periodic să-și prezinte lucrările. Mulţi au donat lucrările muzeului şi s-a format o colecţie proprie de artă contemporantă, care cuprinde peste 400 de lucrări.
Atracţia muzeului sunt şi cele aproximativ 250 de păpuşi din cadrul expoziţiei „Zsuzsi şi Andris”, desfăşurată în trei săli. Păpuşile prezintă costume populare în miniatură, majoritatea ungureşti. Ele sunt reprezentative pentru aproape toate ţinuturile Ardealului şi acoperă, din punct de vedere temporal, un secol. Ele constituie o valoare etnografică inestimabilă. Costumaşele le-au făcut copiii maghiari din Transilvania, în perioada 1970-1971, în urma unui concurs lansat de o revistă locală. În 1995, toată colecţia de 349 exponate a ajuns la Muzeul din Târgu Secuiesc.
În anul 1992, Muzeului Breslelor s-a îmbogăţit cu colecţia de echipamente ale pompierilor voluntari. Trăsurile pompiereşti de epocă pot fi vizitate în cadrul unei expoziţii în aer liber.
Preț intrare |
Orar de vizită |
2 lei |
Vara: Iarna: |
Date de contact: Strada Curtea nr. 10, Târgu Secuiesc, Covasna, telefon 0267 361.748. |
|
|